Nieuws
02 november 2017 - Ron Smeets

iPhone X zorgt wel weer voor rijen, maar ze zijn kort [UPDATE] Drie uur voor de start van de verkoop stonden in Oberhausen 76 fans in de rij

Het was vijf weken geleden bij de iPhone 8- en iPhone 8 Plus release wel even schrikken, maar eigenlijk ook niet, dat er vrijwel niemand voor die nieuwe iPhones in de rij ging staan. Zelf was ik in die nacht zowel in Oberhausen als Köln waar rond 01u30 nog helemaal niemand stond. Ik was dan ook erg benieuwd hoe de vlag er bij de met smart wachtende Apple fans bij de iPhone X  zou hangen.

iPhone X trekt wel weer nachtbrakers naar de winkels
Gisteravond reed ik wederom naar de Apple Store in CentrO Oberhausen waar vandaag om 08u00 de iPhone X in de verkoop gaat. Ik arriveerde om 22u30 en wat schetste mijn verbazing, maar eigenlijk ook weer niet… er zaten en lagen op dat moment al zo’n 30 man (en vrouw) voor de deur van het winkelcentrum te wachten. Dat waren er al 30 meer dan bij de lancering van de iPhone 8 (Plus) maar veel minder dan er drie jaar geleden rond die tijd al stonden voor de iPhone 6. Dat waren er toen al meer dan 100. Waarom het vergelijk met dat toestel? Welnu, mijns inziens was de iPhone 6 de laatste echt nieuwe (qua design en specs) versie van de iPhone. En de eerste Apple smartphone die in twee uitvoeringen (4.7 inch en 5.5 inch) verkrijgbaar was. De iPhone X mag, wat je er ook van vindt, toch ook wel gezien worden als een echt vernieuwende iPhone.

Ik besloot daarom om toch maar een aantal uurtjes in de buurt te blijven om te zien hoe snel de rij voor het iPhone X kopen zou gaan groeien. De eerste foto hieronder is van 22u30. @NatureOne, de nummer 1 in de rij, hij lag op dat moment net even te slapen, stond er, zo zag ik op zijn twitter, al vanaf woensdagmiddag half vijf en was toen zelfs ietwat verbaasd dat hij de eerste was.

Middernacht, de rij groeit maar heel langzaam
Ruim anderhalf uur later, net na middernacht, is de rij weliswaar gegroeid maar dat mag eigenlijk geen naam hebben er zijn amper 5 man bijgekomen. Het zal mij benieuwen hoe het er over een paar uurtjes uitziet. Zoals de laatste jaren lopen ook nu weer een vijftiental nachtwakers hun rondjes in de buurt van de wachtrij. Tijd voor een dutje ;)

05u15: Een schamele 76 iPhone X fanaten
Na leen ekker ouderwets tukkie van een uurtje of vier in mijn auto ging ik weer even buurten in de rij voor de Apple Store bij CentrO. Dat was wel even schrikken. Er hadden zich nu welgeteld 76 iPhone X fanaten verzameld. Amper drie uur voordat de verkoop van start gaat kan ik dus wel concluderen dat de belangstelling van het jubileum model van de Apple smartphone in zoverre erg tegenvalt dat de rij korter is dan ooit tevoren, met uitzondering van de iPhone 8 (Plus) winkellancering van vijf weken geleden. Ten tijde van de iPhone 5 en iPhone 6 stonden er hier in Oberhausen respectievelijk ruim 1000 en meer dan 1500 iPhone kopers in rijen die veel langer waren dan de voorraad die in de betreffend Apple Store voor handen was.

Natuurlijk, de afgelopen drie jaar heeft Apple er op gehamerd dat de early adopters toch vooral niet meer in de rij moeten gaan staan en veel meer kans maken om een nieuwe iPhone op de eerste verkoopdag te bemachtigen wanneer ze hem in de week daaraan voorafgaand ‘pre-orderen’, maar toch. Dat weerhield vele honderden belangstellenden er niet van om toch een hele nacht in de rij te gaan staan. Zelfs kopers die er wél al een besteld hadden stonden daar in grote getalen tussen. Ik zag nu, het was inmiddels bijna half zes, ook nog geen Apple Store medewerkers die kaartjes uitdeelden om iedereen die in de rij stond gerust te stellen dat er voor hun een (of twee) iPhone X exemplaren beschikbaar zouden zijn. Dat lijkt mij met een rij van 76 man en vrouw ook niet echt noodzakelijk. Ja, de rij zal de komende twee en een half uur nog wel wat aanzwellen maar ik kan met zekerheid nu al concluderen dat de belangstelling voor de iPhone X tegenvalt. Zijn de berichten over de extreme iPhone X schaarste die de afgelopen weken steeds hardnekkiger werden daar (deels) debet aan? Dat zou zomaar kunnen. Maar het kan ook zomaar zijn dat het feit dat je voor de jubileum iPhone 1059 of 1329 euro uit je beurs moet schudden veel potentiele kopers heeft doen besluiten er toch maar geen te kopen. Het is en blijft een exorbitant bedrag voor een nieuwe smartphone, ook als er een Appletje op de achterzijde prijkt.

Half zeven: de rij is dubbel zo lang geworden
Vlak voordat ik Oberhausen verliet zag ik in de parkeergarage van CentrO toch nog wel wat auto’s verschijnen. Dat waren deels gewoon medewerkers van winkels die, net als de Apple Store, om 8 uur open gingen, maar er zaten toch ook wel wat iPhone X fans bij. Nog maar een keertje kijken dan. En inderdaad, de rij was inmiddels dubbel zo lang geworden. Ik schat dus zo’n 150 wachtenden. Best aardig, maar de iPhone X rij in Oberhausen blijft, op die van de iPhone 8 na, de kortste die ik daar sinds 2010 gezien heb. Hieronder een korte video die ik rond dat tijdstip gemaakt heb. In het begin zie je, als je goed kijkt, ook twee Apple Store medewerkers die weer kaartjes aan het uitdelen zijn. Bij de iPhone 6 liepen er vier teams rond en die kregen het toen niet geregeld om iedereen voor 8 uur te laten weten of er al dan niet voldoende voorraad was, ook voor de fans in de tweede helft van de rij. Ik gok er op, maar dat weet ik niet zeker aangezien ik net na half zeven vertrokken ben, dat ze daar nu tijd genoeg voor hadden ;)         

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.