Nieuws
27 december 2017 - Ron Smeets

iPhone X verkoopt minder goed dan verwacht Verkoopverwachting is met 35 tot 50% naar beneden bijgesteld

Met een prijskaartje van ruim 1100 tot ruim 1300 euro is het volgens mij niet zo heel erg vreemd dat de iPhone X minder snel verkocht wordt dan verwacht. Het toestel blijkt, zo melden diverse analisten nu, echter nog minder goed te verkopen. In het eerste kwartaal van 2018 zouden de iPhone X verkoopcijfers wel eens 50% lager kunnen uitkomen dan Apple, en analisten, eerder verwachtten.

De iPhone X verkoopt half zo goed als verwacht
Op basis van berichten uit de markt en de supplychain (onderdelenleveranciers) wordt verwacht dat Apple in het eerste kwartaal van 2018 nog ‘maar’ zo’n 25 tot 35 miljoen iPhone X exemplaren aan de man en vrouw zal weten te brengen. Dat is, afhankelijk van welke analist het bij het rechte eind zal blijken te hebben, tussen de 35 en 50% minder dan de aantallen die Apple in haar eigen prognose had staan. De fabrikant ging namelijk uit van 50 miljoen verscheepte iPhone X exemplaren in het eerste kwartaal van 2018. Ook Apple zou die verwachting inmiddels naar beneden bijgesteld hebben en nu mikken op 30 miljoen iPhone X toestellen.

iPhone X lost zijn hoge verwachtingen niet in
Dat zijn nog altijd prima aantallen, maar gewoon niet wat Apple gewend is in de eerste twee kwartalen na de release van een nieuwe iPhone. Bovendien moest de iPhone X, als 10-jarig jubileum model, hét paradepaardje van 2017/2018 worden. Tijdens de winkellancering van de iPhone X werd min of meer al duidelijk dat het toestel de hooggespannen verwachtingen niet waar leek te gaan maken. De rijen voor de meeste Apple Stores, zowel in de VS als hier en in de rest van de wereld, waren veel korter dan bij vorige modellen. In de praktijk bleek bovendien dat het toestel, dat met zijn prijskaartje de lat wel heel hoog legde, al snel te kampen met enkele bugs waardoor heel wat early adopters teleurgesteld waren en die ervaringen ook niet onder stoelen of banken schoven. Ja, Apple loste die software bugs relatief snel op, maar het zal niet bijgedragen hebben aan de verkoopcijfers. Ik bedoel, bij een nieuwe high-end smartphone die zoals vrijwel al zijn concurrenten rond de 800 euro kost nemen de meeste kopers een of een paar kleine bugs wel op de koop toe, mits die snel opgelost zijn. Maar bij een toestel, zoals de iPhone X, 300 tot 500 euro duurder is, wordt die tolerantie, terecht, een stuk minder. 

Als je nu naar een Apple Store of reseller gaat dan is de kans heel groot dat je daar een iPhone X gewoon uit voorraad kunt kopen.

Bron: Bloomberg

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.