Nieuws
08 november 2017 - Ron Smeets

iPhone X gaat bijna vier keer ‘over de kop’ Toestel kost 308 euro om te maken, 1159 in de winkel

Het is elk jaar weer leuk om te zien hoeveel Apple dit keer op haar nieuwste iPhone verdiend. Techneuten halen het toestel uit elkaar en bepalen de prijs van de losse onderdelen. Die ligt doorgaans veel lager dan de winkelprijs van het complete toestel, maar dat Apple winst moet, en mag, maken is natuurlijk niet zo gek. Ieder jaar lijken de winstmarges weer omhoog te gaan en gezien de iPhone X prijs is dat dit jaar zeker niet anders. Welnu, analisten hebben becijferd dat de kostprijs van de 64GB iPhone X op 357,50 dollar uitkomt; ofwel 308 euro. Aangezien die versie hier voor 1159 euro verkocht wordt kun je stellen dat de iPhone X bijna vier keer ‘over de kop’ gaat. Ter vergelijk, de Samsung Galaxy S8, die meer dan 350 euro goedkoper is, kost maar 26,70 euro minder om te maken.

R&D, distributie en marketing kosten niet meegerekend
Het is dus duidelijk is dat Apple er weer in geslaagd is een iPhone te maken waarbij het verschil tussen de productiekosten en verkoopprijs groter is dan voorheen. Uiteraard moeten we, net als altijd, ook rekening houden met het feit dat ontwikkelkosten en die voor marketing en distributie niet in die kostprijsberekening meegeteld zijn.

Concurrentie blij met Apple’s prijsbeleid
Maar dan nog is de marge die Apple zichzelf toebedeeld fors veel hoger dan dan die van de meeste concurrenten. Begrijp me niet verkeerd, ook de Samsungs en Huaweis van deze wereld zijn blij met Apple’s prijsbeleid. Daardoor kunnen zij ook een hogere prijs vragen voor hun toestellen. Als Apple de 1000 euro barriere enkele jaren geleden (met de meest uitgebreide iPhone 6 Plus) niet doorbroken had, dan zou de Galaxy Note8 nooit een prijskaartje van 999 euro gekregen hebben. Hetzelfde geldt voor Huawei. De Chinese fabrikant onderscheidde zich juist met high-end toestellen die tussen de 500 en 600 euro kostten. Inmiddels heeft de Huawei Mate 10 Pro ook al een prijskaartje van 799 euro.

Overspeelt Apple haar hand?
De clou is nu of Apple haar hand niet overspeeld heeft met het prijsbeleid voor de iPhone X. Het toestel lijkt in de eerste week minder goed te verkopen. Rijen waren korter dan voorheen maar Apple doet er natuurlijk alles aan dat te verbloemen. Zo wordt al weken gespeculeerd over schaarste en, heel slim, de voorraden van het toestel waren de eerste dag dan ook al snel uitverkocht. Verder lijken bekende internationale fansites toch vooral te willen berichten over een mega succes. Toch Kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het allemaal een stuk minder groot is dan enkele jaren geleden. Ik bedoel… er is al een provider die het toestel met korting aanbiedt. Ok, dat is het noodlijdende Vodafone en je moet ook Ziggo klant zijn. Niet de beste optie dus, maar het feit alleen al dat er iets van korting mogelijk is in de eerste week na de komst van een nieuwe iPhone is bijzonder genoeg. Enfin, totdat Apple de eerstvolgende kwartaalcijfers presenteert wordt het afwachten hoe de iPhone X het doet. En dat is nog een punt. Ze doen het bij Apple al een tijdje niet meer, na het eerste verkoopweekend melden hoeveel iPhones er nu weer binnen drie dagen over de toonbanken gevlogen zijn. Bij de iPhone X, als het jubileummodel écht met miljoenen de deur uit gevlogen zou zijn, ben ik er bijna van overtuigd dat Apple hier wel iets over geroepen zou hebben. Zeker na het fiasco van de nieuwe iPhone 8, amper twee maanden geleden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.