Geruchten
08 september 2017 - Ron Smeets

iPhone X dummy gefotografeerd naast zijn voorgangers Groter, en toch kleiner

Of het nu de IPhone X, 8, Pro, Edition of 10 wordt, dat horen we over enkele dagen wel. Apple’s jubileum smartphone ter ere van de 10e verjaardag van de iPhone wordt op 12 september officieel gepresenteerd. Het Canadese Redmondpie publiceerde deze week een hele sloot foto’s waarop een dummy van de iPhone X te zien is naast een aantal voorgangers. Hoe dicht de gefotografeerde dummy bij de waarheid ligt zal moeten blijken.

Geen randen, geen Touch ID
Te zien is in ieder geval een toestel met een nagenoeg randloos scherm, ook aan de boven- en onderzijde. Met name dat laatste is wel knap, als het klopt. Bovenin heeft het scherm wel een uitsparing voor de positie van de speaker en front camera, maar links en rechts daarvan zou de menubalk (met provider info, accustatus en dergelijke) geplaatst zijn als onderdeel van het scherm. Het ontbreken van een rand aan de onderzijde betekent ook dat daar geen plaats meer is voor een home, of Touch ID, knop. Het gerucht ging dat Apple van plan zou zijn die knop en functie in het scherm te verwerken, maar recente andere geruchten maken melding van het feit dat die oplossing nogal wat, of eigenlijk te veel, voeten in aarde heeft bij de productie van het toestel waardoor Apple dat heeft moeten laten varen. Maar goed, Apple was, samen met Sony, de fabrikant met de breedste randen aan de boven- en onderzijde van haar smartphones. Hoe de oplossing er ook uit zal zien, het is altijd een vooruitgang.

Groter, maar toch kleiner
Wat op de foto’s van de iPhone X dummy ook opvalt zijn de relatief geringe afmetingen van het toestel. De iPhone X zou een 5.8 inch OLED scherm krijgen, maar op de foto van het toestel naast de 5.5 inch iPhone 7 Plus is duidelijk te zien dat hij een stuk compacter is. Die winst is natuurlijk volledig te wijten aan het ontbreken van de randen boven en onder het scherm. Het compacte formaat is overigens ook goed te zien op de foto waarbij de iPhone X naast de iPhone 7 geplaatst is. Hij is daar maar een fractie groter en breder.

3D gezichtsherkenning?
Alom is het de verwachting dat Apple het probleem van de ontbrekende Touch ID knop op gaat lossen met 3D gezichtsherkenning. Daarvoor zou de iPhone X dus aan de voorzijde uitgerust gaan worden met een 3D camera. Op foto’s van de voorzijde van de dummy zijn inderdaad twee gaten te zien, links van het midden, die daarop zouden kunnen duiden. Daarmee kan het locken- en unlocken van het toestel opgevangen worden, maar er zal wel nog een oplossing moeten komen voor de andere veelgebruikte functies van de Touch ID/Home knop. Wellicht een extra button op de zijkant? De knop aan de rechterzijkant van de dummy is in ieder geval groter dan die van de huidige iPhone toestellen, maar of dat dan de vervanger wordt is niet te zeggen. 

Tot slot nog twee foto’s van de achterzijde van de iPhone X dummy. De zwarte ziet er al beter uit dan de ‘Blush Gold’ variant, maar in beide gevallen vind ik ze niet echt mooi, maar laat ik vooral niet te snel oordelen. In de praktijk zijn de iPhones meestal eens stuk mooier om te zien. Opvallend is ook de onder elkaar geplaatste duo camera’s. Dat was eerder al te zien op vermeende gelekte foto’s van de iPhone 8. Veel meer foto's kun je hier zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.