Entertainment
17 januari 2007 - Ron Smeets

iPhone widescreen niet echt widescreen

Een typisch gevalletje van 'da's nou jammer'. Het blijkt namelijk dat de widescreen functie van de iPhone niet voldoet aan de widescreen standaard zoals die door de TV- en filmindustrie ooit bepaald is.

Apple heeft de iPhone namelijk een widesreen beeldverhouding (of aspect ratio) van 1.5:1 meegegeven. De standaard ligt bij 1.78:1. Dit betekent dus dat je de welbekende zwarte balken zult zien als je een widescreen clip of film afspeelt op de iPhone (klik op de foto hierboven). Als je die balken niet wilt zien, dan mis je dus een deel van het beeld, links en rechts.

In mijn ogen een behoorlijk domme beslissing van Apple om zich niet te conformeren aan de standaard. Dat verwacht je misschien van Chinese (goedkope) namaak en toestellen die voor een appel en een ei te koop zijn, maar toch zeker niet van de gadgetmakers uit Cupertino.

Of deze misser er uiteindelijk ook toe zal leiden dat een ontevreden klant het kantoor van Apple gaat bezetten zoals dat enkele jaren geleden bij Philips gebeurde weet ik niet, maar dit kunnen we wel toevoegen aan het lijstje: 'iPhone laat nog genoeg te wensen over'.Gerelateerde links:
Chinese namaak iPhone?
iPhone laat nog genoeg te wensen over
Een 17 cm widescreen display voor de iPod Video
Volgende iPod in widescreen formaat?
100 Gieg Widescreen PMP
70cm widescreen voor je GSM
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.