Nieuws
27 december 2011 - Ron Smeets

iPhone verliest marktaandeel in Europa

De iPhone is in veel landen een van de best verkopende smartphones. Toch heeft Apple's relatief dure toestel in enkele Europese landen te lijden onder de crisis, zo heeft analist Dominic Sunebo becijferd.

In Frankrijk en Duitsland is het marktaandeel van de iPhone tussen begin september en eind november flink gedaald. Bij onze oosterburen van 27 naar 22% en in Frankrijk zelfs van 29 naar 20%. Ook in Spanje en Italië, twee landen waar de Eurocrisis ook een grote invloed heeft, verliest de iPhone steeds meer marktaandeel.

Volgens Sunebo heeft dat dus te maken met de financiële (Euro-) en economische crisis in die landen, en de rest van Europa. Consumenten zouden volgens hem steeds vaker prijsbewuste keuzes maken bij de aanschaf van nieuwe smartphones. Daarbij valt hun oog steeds vaker op Android toestellen. Die zijn niet alleen goedkoper maar hebben ook meer mogelijkheden voor een lager prijskaartje. In Duitsland is Android momenteel de marktleider met 61%. In de andere, grote, Europese landen schommelt het marktaandeel van Android tussen de 46 en 61%.

In Engeland en de VS is het marktaandeel van Apple's smartphone de afgelopen 12 maanden wel nog (fors) gestegen, respectievelijk naar 31% (UK, was 21% een jaar geleden) en 36% (VS, was 25%). In Nederland heeft Android inmiddels ook al ruim meer dan 50% van de smartphone markt in handen en ook hier, kijkend naar enkele cijfers die ik de afgelopen weken (in vertrouwen) te zien heb gekregen, is de iPhone iets van haar martktaandeel aan het inleveren.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.