Nieuws
18 april 2014 - Ron Smeets

iPhone verkopen fors omlaag in eerste kwartaal van 2014

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de wereldwijde smartphone verkopen, tegen de verwachting in, met ruim 1.1% gestegen naar 266.9 miljoen toestellen. Samsung en Apple zijn nog altijd de onbetwiste nummers 1 en 2, maar de Amerikaanse fabrikant zag haar aandeel wel flink dalen; van 19.4% in Q4 van 2013 naar 13.6% in het afgelopen kwartaal. Samsung daarentegen zag haar marktaandeel stijgen van 31.8% naar 34.9%.

In aantallen betekent het dat Samsung in het eerste kwartaal zo'n 93.2 miljoen toestellen verscheepte. Het vorige kwartaal waren dat er 83,9 miljoen. Apple verkocht in het eerste kwartaal 36.3 miljoen iPhones tegenover ruim 51.2 miljoen een kartaal eerder.

Lenovo/Motorola, Huawei en LG completeren de top 5 van smartphone verkopers in het eerste kwartaal. Al deze fabrikanten zagen hun marktaandeel stijgen, waarbij Lenovo/Motorola de grootste sprong maakte; van 4.3% naar 7.5%. Daarbij moet wel gezegd worden dat bij het Lenovo/Motorola marktaandeel van Q4 2013 alleen de Lenovo smartphones gerekend zijn omdat de fusie van beide bedrijven pas in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond werd. Ofwel de genoemde stijging is niet helemaal zuiver. De volledige Top 10:

De cijfers zijn berekend door marktonderzoeker TrendForce. Verwacht wordt dat de smartphone verkopen in het lopende (tweede) kwartaal van dit jaar met 6.7% verder zullen stijgen naar zo'n 284.5 miljoen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.