Nieuws
12 januari 2018 - Ron Smeets

iPhone succes verschuift naar het oosten Meeste nieuwe iPhone fans in UK, China en Japan

De animo voor de nieuwe iPhones (8, 8 Plus en X) viel bij ons, en het grootste deel van Europa nogal tegen. Het weinig vernieuwende van de iPhone 8 modellen en het exorbitante prijskaartje van de iPhone X zorgden respectievelijk ervoor dat de rijen voor de Apple Stores er niet of heel kort waren. Toch doen de Apple smartphones het wereldwijd nog heel goed. Alleen verschuift het succes langzaam maar zeker naar het oosten. In Europa en de VS levert Apple marktaandeel in. 

UK, China en Japan zijn de (nieuwe) succesmarkten voor Apple
In de maanden na de lancering van de nieuwe iPhones daalde het marktaandeel in veel Europese landen en de VS. Gecombineerd verloor Apple in de vijf grootste EU landen 0.6% van haar marktaandeel. Dat had meer kunnen zijn ware het niet dat Apple’s nieuwe toestellen in de UK juist voor meer marktaandeel zorgden. De iPhone X was daar de beste verkopende smartphone van november met een aandeel van 14.4%. Dat zorgde ervoor dat het totale marktaandeel van de iPhones uit kwam op 49.4%. Met andere woorden, in de UK heeft bijna de helft van alle smartphone gebruikers een iPhone! Dat haalt Apple zelfs in haar eigen land, de VS, niet. Daar ligt het marktaandeel van de iPhone op 39.8%; bijna 4% lager dan twee maanden geleden. Waar Apple in de VS en grote delen van Europa dus marktaandeel aan het verliezen is vliegen de nieuwe iPhones (zowel de 8 als de X) in sommige Aziatische landen als warme broodjes over de toonbanken. In Japan was de iPhone X in november met een verkoopmarktaandeel van 18.2% de best verkopende smartphone, op de voet gevolgd door de iPhone 8 met 17.2%. Ook in China was de iPhone X een van de best verkopende smartphones van november met een marktaandeel van 6%.

Iets met een eerste gewin en kattengespin
Uiteraard zijn dit allemaal momentopnames en ook gemeten in de maand dat de nieuwe iPhones net in de winkel verschenen zijn. De vraag is hoe de iPhone X en 8 het de komende maanden en kwartalen gaan doen. Daar zijn de analisten het nog niet allemaal over eens. Apple heeft, zo gaven leveranciers van onderdelen enkele weken geleden al aan, de productie van de iPhone X en 8 al flink naar beneden bijgesteld. Hetzelfde geldt voor de verwachte verkoopaantallen in het eerste kwartaal van 2018. Van de  iPhone 7, die nu goedkoper is, wordt verwacht dat die het de komende maanden in verhouding veel beter gaat doen dan de 8 en de X. Of dat genoeg is om de dalende marktaandelen van Apple in de VS en Europa weer op te krikken is nog maar de vraag. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.