Nieuws
13 februari 2014 - Ron Smeets

iPhone scherm is niet groot genoeg, Android schermen wel

Uit een onderzoek dat gehouden werd onder 5500 Android en iPhone eigenaren blijkt dat de de meeste Android gebruikers tevreden zijn met de grootte van het display terwijl veel iPhone gebruikers juist graag een groter scherm zouden willen hebben.

Tsja, dat lijkt een zeer voor de hand liggende conclusie als je bedenkt dat de keuze in schermformaten bij Android toestellen vrijwel geen grenzen kent. Alles tussen 3.5 en 6.5 inch is te koop.Bij de aanschaf van een iPhone heb je daarentegen dezelfde keuze als bij de Model T Ford uit 1908; verkrijgbaar in elk formaat, mits vier inch.

Toch zegt nog bijna eenderde van alle iPhone gebruikers juist wel uitermate tevreden te zijn met het 4 inch display. Voor hen is de bediening met één hand een zeer belangrijke factor. Bij grotere toestellen wordt dat lastiger. Dat klopt deels. Er zijn inmiddels ook al toestellen die een 5 inch scherm hebben maar door het design met dunne randen naast het scherm en relatief weinig 'verloren' ruimte boven en onder het display toch prima met één hand te bedienen zijn. En je gaat met je nieuwe iPhone in je hand natuurlijk niet roepen dat je eigenlijk een toestel gekocht hebt met een te klein scherm... voor 600 of zelfs meer dan 800 Euro ;-)

Nee, zonder gekheid, iedereen heeft natuurlijk zijn of haar 'sweet spot' als het gaat om de ideale grootte van een smartphone (scherm). Feit blijft dat je bij de keuze voor Android (of Windows Phone) gewoon veel meer opties hebt dan wanneer je voor een iPhone kiest.

In het onderzoek, dat gehouden werd door AndroidWorld en iPhoneClub, werd ook gevraagd naar de favoriete schermgrootte van iPhone- en Android gebruikers. Bij de ondervraagde iPhone eigenaren kwam het gemiddelde uit op een scherm van 4.3 tot 4.7 inch. De Android gebruikers zien het liefst een scherm van rond de 5 inch. Ook dat verschil is wel te verklaren. Wanneer je nu eenmaal al geruime tijd (soms al vele jaren) gewend bent geraakt aan een smartphone met een scherm van 3.5 of 4 inch (de iPhone series), dan hoeft het voor jou ook niet ineens veel groter. Android eigenaren daarentegen zijn de afgelopen jaren met de komst van nieuwe toestellen, en de phablets, meer en meer gewend geraakt aan grotere, 4.5+ en 5+ inch, displays. Logisch dat die groep nu dan ook kiest voor een groter schermformaat als ideale afmeting. Zelf heb ik in 2011 ooit geroepen dat, toen de eerste Galaxy Note onthuld werd, de komst van een 5 inch toestel onzin was. Ik vond 4.5 inch toen meer dan voldoende. Inmiddels gebruik ik al geruime tijd ook met veel plezier toestellen met een 5.2, 5.5, 5.7 of 6 inch scherm. Mijn 'grens' ligt nu bij 6 inch, maar die zal misschien nog wel wat gaan opschuiven.

Mocht Apple eind dit jaar besluiten iPhone(s) met een 4.7 en 5+ inch scherm te lanceren, dan ben ik benieuwd voor welke 'ideale schermgrootte' iPhone eigenaren dan kiezen. Enfin, dat zijn nog geruchten natuurlijk.

Tot slot hebben de onderzoekers ook bij Gfk nagevraagd hoe het zit met de gemiddelde schermgrootte van smartphones. Welnu, van alle toestellen die in het vierde kwartaal van 2013 in Nederland verkocht zijn had meer dan de helft een scherm dat groter was dan 4 inch.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.