Entertainment
25 december 2009 - Arjan F Olsder

iPhone Review: Chuzzle

Gisteren bespraken we Bejeweled van PopCap. Een game die het op alle platformen goed lijkt te doen, behalve op Android. Vandaag bekijken we Chuzzle, een game die erg veel van Bejeweled weg heeft. Echter gaat het er nu om dat je groepjes van Chuzzles (harige beestjes) gaat maken die minimaal drie stuks groot zijn. Dit hoeft niet in een rechte lijn zolang 'een' zijkant aansluit. Wederom maak je de groepjes op kleur.

Een andere verandering ten opzichte van Bejeweled is dat je nu hele rijen mag verplaatsen terwijl je bij Bejeweled alleen twee diamanten, naast elkaar, van plaats mocht laten verwisselen. Hierdoor is het makkelijker om bonussen te verdienen door meerdere groepen in één zet te vormen.

Gedurende de game krijg je ook speciale Chuzzles die bijvoorbeeld in staat zijn om een hele groep anderkleurigen mee te nemen wanneer je er een groep mee maakt, Chuzzles die een rij op slot zetten of Chuzzles die zo groot zijn dat twee rijen tegelijk gaan bewegen. Het kan dus een zooitje worden.

chuzzle3

Een leuke bijkomstigheid in de game is overigens het gebruik van trofeeën die je kan verdienen door bijvoorbeeld speciale combinaties te maken. Door vanuit het hoofdmenu de Trophy Room te bezoeken kan je zien welke je al verzameld hebt en welke je nog moet.

Naast de normale game zijn er ook een speed en zen modus toegevoegd. Bij speed draait het net als met Bejeweled om de tijd, maar ben je niet meteen af als je zonder tijd komt te zitten. Iedere keer als de tijd voor een zet om is, wordt een rij op slot gezet. Na een aantal fouten kan je dan vanzelf niks meer tenzij je een Chuzzle die op slot zit weet vrij te spelen. Een leuk extra element dus. In de Zen modus speel je zonder levels en probeer je het gewoon zo lang mogelijk uit te houden.

chuzzle2

Chuzzle lijkt in eerste instantie een Bejeweled kloon, maar blijkt na een paar uurtjes spelen toch duidelijk meer in huis te hebben dan je in eerste instantie zou verwachten. Het is daardoor echt een goede aanvulling/vervanger voor wanneer je Bejeweled wel even gehad hebt. Een zeer goede en strakke titel dus.

Over de auteur: Arjan F Olsder