Nieuws
09 april 2010 - Ron Smeets

iPhone OS 4.0 gepresenteerd: eindelijk multitasking

Gisteravond (onze tijd) heeft Steve Jobs tijdens een speciaal event de vierde generatie van het iPhone OS officieel onthuld. Ik denk dat intussen al veel iPad eigenaren met zweet in hun handjes zitten want iPhone OS 4.0 ondersteund namelijk wél multitasking ;-) Toch zal OS4 niet voor de herfst beschikbaar komen voor de iPad.

Multitasking is slechts een van de ruim 100 nieuwe features van het niieuwe iPhone OS. Andere (belangrijke) nieuwtjes zijn het kunnen aanmaken van mappen in het homescreen, iBooks (hoewel ik mij nauwelijks kan voorstellen dat je een boek gaat lezen op je iPhona), geotagging en diverse nieuwe email functionaliteiten.

Zo kun je met het nieuwe iPhone OS meerdere Exchange email accounts koppelen en heb je de mogelijkheid om alle mail in één inbox te laten verschijnen. Vooral dat laatste kan goed van pas komen voor iedereen die meer dan één email account heeft. Niet nieuw op (smart)phones, maar wel handig.

Andere (kleinere) nieuwe features zijn zaken als het kunnen instellen van een (eigen) wallpaper op het homescreen, support voor Bluetooth Keyboards, digitale zoom voor de camera (5x) en support voor Apple's eigen social gaming netword, Game Centre.

Natuurlijk liet Jobs ook nog de nodige getallen de revue passeren. Zo zijn er in de eerste dagen al 450.000 iPad's verkocht en hebben die samen al meer dan 600.000 iBooks en 3.5 miljoen Apps gedownload. Nog geen woord over een nieuwe versie van de iPhone zelf, maar dat was vorig jaar, tijdens de presentatie van iPhone OS 3.0, ook al zo. Daarop zullen we dus nog even moeten wachten.

Het nieuwe iPhone OS 4.0 zal deze zomer beschikbaar komen. Hoogstwaarschijnlijk zal ongeveer tegelijkertijd ook de nieuwe generatie iPhone onthuld worden. We zullen zien. iPhone OS 4.0 zal ook geschikt zijn voor de iPhone 3GS en de derde generatie iPod Touch. Heb je een oudere iPhone 3G of een 2e generatie iPod Touch, dan zullen niet alle functies werken. Iedereen die nog met een iPhone 2G belt kan iPhone OS 4.0 helaas niet installeren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.