Nieuws
17 maart 2009 - Ron Smeets

iPhone OS 3.0 gepresenteerd: Apple maakt inhaalslag

Vanavond presenteerde Apple haar nieuwste iPhone firmware en eindelijk, na ruim twee jaar, is het de boys uit Cupertino met iPhone OS 3.0 gelukt om enkele basisfuncties die de meeste mobieltjes al vele jaren bezitten ook in de iPhone te stoppen.

Denk aan 'Copy-Paste', MMS en A2DP (Stereo Bluetooth). Geen echte vernieuwende dingen dus maar meer een inhaalslag van Apple om de functionaliteit van haar iPhone up to date te brengen met de huidige eisen en wensen van mobiele bellers.

Zoals jullie weten heeft de iPhone 3G een GPS ontvanger aan boord en hoewel je met de Google Maps applicatie kan navigeren was het gemis van fatsoenlijke turn-by-turn navigatie (met gesproken aanwijzingen) een doorn in het oog van vele iPhone bezitters. Met de komst van de nieuwe SDK voor ontwikkelaars is dat binnenkort ook verleden tijd.

Verwacht de eerste échte' navigatie toepassingen gelijktijdig met de relaease van de nieuwe iPhone Firmware. Wanneer dat precies zal zijn is nog niet bekend gemaakt. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de aankondiging van de komst van een nieuwe versie van de iPhone.

Andere nieuwe featres die je in de nieuwe firmware kunt verwachten zijn:
- Spotlight zoekfunctie
- Landscape modus support voor alle applicaties (dus ook SMS!)
- Push Email notificaties via servers
- Bluetooth peer-to-peer connectivity voor bijvoorbeeld het uitwisselen van contactgegevens (vCards). Helaas werkt dit echter nog niet met alle toestellen van andere fabrikanten. Nokia is daar een van.

Kortom en zoals gezegd, Apple maakt met de komst van de 3.0 versie van het iPhone OS een inhaalslag en zorgt ervoor dat de iPhone 3G weer iets interessanter wordt om aan te schaffen. Niet meer en niet minder. Natuurlijk zou ik als ik jullie was nog even wachten met het kopen van een iPhone want de nieuwe software versie komt pas rond de zomer en de kans is groot dat tegen die tijd ook een nieuwe iPhone onthuld zal worden.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind de iPhone qua gebruiksgemak nog steeds, ook na twee jaar, de meest intuitieve touchscreen mobiele telefoon en heb, met uitzondering van de G1 ook nog geen enkeltoestel gezien met een net zo prettig werkende touschreen bediening. Maar het feit dat Apple twee jaar nodig heeft gehad om enkele basis functies in te bouwen en een toestel met GPS bijna een jaar te laten 'zwemmen' zonder echt goede navigatie applicaties vind ik toch wel wat te veel van het goede om daar nu dan maar ineens laaiend enthousiast over te worden. Daarom noem ik het ook een inhaalslag en zul je mij niet horen juichen of applaudiseren zoals dat enkele dagen geleden gebeurde toen Kevin Rose al iets liet doorschemeren over de nieuwe iPhone OS features.

Liefhebbers kunnen de keynote die gisteren gegeven werd hier bekijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.