Nieuws
20 november 2007 - Ron Smeets

iPhone mogelijk uit de Duitse winkels

Vodafone Duitsland is een juridische strijd begonnen tegen concurrent T-Mobile met als doel de exclusieve verkoop van de iPhone te verbieden, zo meldt Der Spiegel (Duits).

Het gaat de van oorsprong Britse Telco met name om het feit dat de iPhone technisch zo gemaakt is dat hij, in Duitsland, alleen op het T-Mobile netwerk kan functioneren. En zolang Apple geen 'unlock-code' vrijgeeft zal die exclusivieit ook na de verplichte contractduur die tijdens de aanschaf overeengekomen wordt in tact blijven. Zeg maar, een ietwat verscherpte vorm van de SIM-lock.

Waarom T-Mobile (en de Engelse en Amerikaanse Telco's) en Apple deze deal gesloten hebben is natuurlijk niet zo moeilijk te bedenken. De providers willen een manier waarop ze meer klanten langer aan zich kunnen binden en Apple wil een positie op de mobiele markt veroveren.

Volgens Vodafone is het toestaan van een dergelijke overeenkomst tussen een Operator en een toestelfabrikant een bedreiging voor de Mobiele Telefoniemarkt omdat andere toestelmakers hierdoor een vrijbrief krijgen hetzelfde te gaan doen.

Overigens ben ik van mening dat dát wel zal meevallen want fabrikanten als Nokia, Samsung en Sony Ericsson beschikken over een dusdanig marktaandeel dat het beperken van het aantal verkoopkanalen tot 1 of 2 Telco's uiteindelijk negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de verkoopcijfers.

Bovendien heeft Vodafone zelf ook verregaande onderhandelingen met Apple gevoerd over het exclusief verkopen van de iPhone in Duitsland maar is men afgehaakt omdat Apple een deel van de 'belminuten-omzet' als vergoeding eistte. De actie tégen de T-Mobile deal komt hierdoor ook een beetje over alsof het uit jaloezie geboren is.

Hoe dan ook, een gerechtshof in Hamburg heeft het verzoek van Vodafone, zo lijkt het, al gehonoreerd en dat zou betekenen dat T-Mobile de verkoop wellicht zal moeten staken. Men heeft nu nog twee weken om met een verweer te komen en/of in beroep te gaan tegen het besluit.

Vodafone op haar beurt zegt bij monde van de Duitse baas Friedrich Joussen dat men er vooralsnog nog niet op zal aansturen het gerechtelijke besluit direct te laten effectueren om T-Mobile (en Apple) de kans te geven zelf, zonder verder juridisch wapengekletter tot inkeer te komen.

Dat klinkt een beetje als zwakke spierballentaal en ik denk dan ook dat het allemaal zo'n vaart wel niet zal lopen. Exclusiviteits deals en toestellen die verkocht worden met een SIM-lock bestaan immers al jaren in de mobiele wereld.Gerelateerde links:
O2 verkoopt enkele tienduizenden iPhones in Engeland
Apple verkoopt de eerste dag 10.000 iPhones in Duitsland
iPhone verkoop in Duitsland start vrijdag 9-11 om 00u01
Franse iPhone deal met Orange op losse schroeven
iPhone vanaf 9 november bij T-Mobile in Duitsland
Apple sluit overeenkomst met O2, Orange en T-Mobile
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.