Nieuws
26 september 2007 - Ron Smeets

iPhone makkelijkst te bedienen GSM

Ik heb al regelmatig gezegd dat je de iPhone niet kunt vergelijken met bijvoorbeeld de N95 of zelfs de (binnenkort beschikbare) K850i. Daarvoor hebben de diverse toestellen gewoonweg te veel functionele verschillen.

De vergelijking die Perceptive Sciences maakt tussen de iPhone, N95 en HTC Touch is er echter eentje die wel een reëel beeld geeft van één specifiek aspect van de drie toestellen: gebruiksvriendelijkheid.

Men heeft 10 proefpersonen die allen nog nooit een N95, iPhone en HTC Touch in handen gehad hadden, vijf opdrachten gegeven: een telefoongesprek voeren, de telefoon op trilstand zetten, een contact aanmaken, een foto nemen en een email versturen.

Vervolgens hebben de onderzoekers gemeten hoeveel tijd elke proefpersoon per opdracht, per toestel, nodig had en dat omgezet in een score tussen de 1 en 5. Het resultaat van dit onderzoek zegt dus niet zozeer iets over de kwaliteit van de diverse toestellen en diens functies maar des te meer over het gebruiksgemak en de intuiviteit van de User Interface.

De scores waren als volgt: De iPhone scoorde het hoogst met een gemiddelde van 4.6, gevolgd door de HTC met 3.6. Het 'minst gebruiksvriendelijk' was de Nokia die 'slechts' een 3.2 scoorde. Sommige taken werden door de 'nieuwe' gebruikers zelfs dubbel zo snel uitgevoerd bij de iPhone als bij de N95.

Het enige nadeel aan de test vind ik dat er maar 10 personen aan meegedaan hebben.Gerelateerde links:
De N95 vs. iPhone in een videoreview
Nokia N95 is beter dan de iPhone
Voor iedereen die wil weten hoe de iPhone werkt. . .
iPhone specs vergeleken met die van de concurrentie
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.