Nieuws
12 juli 2007 - Ron Smeets

iPhone lock en koppelverkoop ter discussie in de VS

Er is in de VS en deels ook daarbuiten al veel te doen rondom de software- en SIM-lock van de iPhone. Het ziet er naar uit dat zelfs de Amerikaanse regering (Congress) zich ermee gaat bemoeien en serieus overweegt de ‘koppelverkoop’ van Apple en AT&T een halt toe te roepen.

De verplichting om een AT&T abonnement te nemen voordat de iPhone überhaupt kan werken wordt door vrijwel iedereen die overweegt een iPhone te kopen gezien als de grootste drempel voor de afweging om al dan niet 650 dollar (incl. Tax) uit te geven voor de coolste multimedia GSM van dit moment.

Natuurlijk zijn in de dagen na de lancering van de iPhone al diverse hackers er in geslaagd om de activering van de iPhone, waarvoor dus een AT&T abonnement nodig is, te omzeilen zodat in ieder geval de PDA- en iPod functie plus WiFi werken. Vooralsnog is het echter nog niemand gelukt om dan ook het telefoongedeelte aan de praat te krijgen. Het Ierse Uniquephones zegt dat men ook dat bijna voor elkaar heeft, maar bijna is nog altijd helemaal niet.

Bovendien moet iedereen die zijn iPhone via een hack unlocked er terdege rekening mee houden dat de ‘unlock’ er bij de eerstvolgende update van Apple hoogstwaarschijnlijk weer verleden tijd is en je dus opnieuw kunt beginnen. Als het ‘unlocken’ een softwarematige actie is dan is dat niet zo’n probleem, maar voor hetzelfde geld heeft Apple in zo’n update het ‘lek’ die door de unlocksoftware gebruikt wordt gedicht. In dat geval heb je dus echt pech en wordt het bij elke update dus uitkijken of je hem al dan niet wilt uitvoeren etc. Enfin, dat kan een hoop extra werk en ergernis met zich mee brengen.Gerelateerde links:
SIM lock van de iPhone gekraakt?
iPhone werkt toch in Europa
Meer bewijzen voor Vodafone en T-Mobile iPhone deals
iPhone unlock software bijna klaar
Software iPhone online te downloaden
Amerikaanse iPhone toch NIET bruikbaar in Europa?!
Toch een SIM Card ‘gleuf’ op de iPhone!?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.