Nieuws
17 januari 2008 - Redactie MobileCowboys

iPhone deals tussen Apple en Telco's mogelijk onwettig

De manier waarop Apple in Europa zijn iPhone verkoopt, kan volgens de Europese Commissie in strijd zijn met de Europese consumentenwetgeving, Dat meldde het Belgische Journaal.

Dat heeft Europees Commissaris Magdalena Kuneva geantwoord op een parlementaire vraag van Saïd El Khadraoui, europarlementslid voor SP.A.

De iPhone is in België nog niet te koop. Eind vorig jaar bracht Apple hem wel al op de markt in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Wie daar een iPhone koopt, is telkens verplicht er een abonnement bij een bepaalde operator bij te nemen, bijvoorbeeld Orange in Frankrijk en T-Mobile in Duitsland (overigens klopt dit niet helemaal want in Frankrijk is de iPhone ook zonder abonnement te koop, red.).

In Duitsland heeft Vodafone de exclusieve afspraken tussen Apple en T-Mobile over de verkoop van de iPhone, die in hun ogen een vorm van oneerlijke concurrentie is, door de rechter laten toetsen. Die zaak werd door Vodafone verloren en dus bleef de exclusieve overeenkomst in stand.

Euro Commissaris Kuneva zegt nu dat een dergelijke verplichting de vrijheid van de consument kan beperken, en dat mag niet volgens een Europese richtlijn uit 1993 over oneerlijke bedingen in contracten. Maar, zegt Kuneva, het is aan de rechtbanken om hier uitspraak over te doen.

Zie ook het filmpje hieronder:Gerelateerde links:
Unlocked iPhone weer uit de Duitse schappen
Vodafone verliest Duitse iPhone-zaak
Uitspraak iPhone rechtszaak T-Mobile en Vodafone morgen
Vodafone en T-Mobile naar de rechtbank voor de iPhone
iPhone in Frankrijk ook SIM-lock vrij te koop
Franse iPhone in gevaar door 'Unlock wetgeving'
Franse iPhone deal met Orange op losse schroeven
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl