Nieuws
19 februari 2010 - Marc Wielaert

iPhone apps Publieke Radio

Sinds vandaag staan de iPhone applicaties voor de publieke radiostations beschikbaar in de App Store. Zo worden radio 1, 2, 3FM, Radio 4, 5, 6 én FunX via de iPhone bereikbaar.

De app is slim in elkaar gezet: je kan de app kiezen van je favoriete zender, die je direct kunt streamen. Een aparte button biedt toegang tot Twitter, Facebook, Hyves en e-mail. Via de “back” button zie je direct álle publieke radiozenders en hun themakanalen.

Bij de nieuwszender Radio 1 kan je via de themakanalen kiezen uit eerder uitgezonden fragmenten, Radio 2 biedt naast fragmenten bijvoorbeeld ook nog de Top 2000 en Radio 2 In Concert. Bij 3FM zijn de themakanalen onder andere Serious New Talent en 3FM Alternative en ook Radio 4 kiest voor jong talent en eigentijdse muziek. Radio 5 richt zich op een doelgroep waar de iPhone niet sterk vertegenwoordigd is. Het enige themakanaal is Radio 5 Nostalgia.

Een iPhone app is voor Radio 6 - de publieke Soul & Jazz zender van Nederland - van extra groot belang omdat het station geen FM-frequentie heeft en onderweg alleen te beluisteren was via DAB (Digital Audio Broadcast). Recent is m.radio6.nl al live gegaan, en met een eigen applicatie voor de iPhone hoopt de zender meer luisteraars nu ook onderweg te kunnen bedienen. De themakanalen die via de Radio 6 app worden aangeboden zijn onder andere Grooves, Blues en World.

De jongerenzender FunX ten slotte is onderweg alleen in de grote steden via FM te ontvangen, maar nu dus ook tot in alle uithoeken van het land via deze applicatie, overigens (nog?) zonder themakanalen. Wie geen iPhone heeft hoeft zich niet benadeeld te voelen, de streams van alle radiostations worden aangeboden via m.omroep.nl.

De meeste bezitters van een iPhone zullen een "onbeperkt online" hebben bij hun operator. Zo'n abonnement is wel noodzakelijk als je radio wilt luisteren via je mobiele telefoon, om achteraf niet geconfronteerd te worden met hoge rekeningen voor dataverkeer.

Over de auteur: Marc Wielaert