Accessoires
08 januari 2009 - Ron Smeets

iPhone als afstandsbediening

Oplossingen voor het probleem van zoekgeraakte of defecte afstandsbedieningen zijn er al genoeg. Een programmeerbare universele afstandsbediening kan uitkomst bieden maar die raak je natuurlijk vaak net zo makkelijk weer kwijt ;-)

Je telefoon daarentegen hebben de meesten van ons vrijwel altijd binnen handbereik. Zelfs als we op de bank TV of een film ztten te kijken! Een prima idee dus om je mobieltje als afstandsbediening te gebruiken, of niet?

Veel toestellen hebben nog wel een IR poort en er is ook al genoeg software om je mobieltje als afstandsbediening te laten fungeren. Zelf heb ik een paar jaar geleden al gespeeld met een Sony Ericsson P910i en, iets recenter, de Nokia N95 met dergelijke software.

Nu is er ook een hardware oplossing voor de iPhone (3G): UiRemote. Zoals bekend heeft de iPhone geen IR poort maar daar hebben de makers iets op gevonden: een 'IR Dongel' die je in de audio aansluiting van de iPhone prikt. Vervolgens kun je met behulp de bijbehorende software elke andere afstandsbediening 'in je iPhone' programmeren.

Hieronder kun je een uitgebreide videodemo bekijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.