Geruchten
05 september 2017 - Ron Smeets

iPhone 8 of iPhone X, of toch allebei? iPhone 7S wordt iPhone 8 en iPhone 8 wordt iPhone X

Over precies een week onthult Apple in Cupertino de nieuwe iPhones. Dat worden er hoogstwaarschijnlijk drie. De komst van de iPhone 7S en iPhone 7S Plus leek een inkoppertje. Apple laat immers de iPhone ‘N’ modellen al jaren opvolgen door iPhone ‘NS’ exemplaren. Omdat de iPhone dit jaar zijn tweede lustrum viert zal de fabrikant ook een derde, jubileum, iPhone gaan onthullen, zo wordt alom verwacht. Nederlandse bronnen denken nu te weten dat dat toestel de naam iPhone X gekregen heeft. Sterker nog, de namen van de iPhone 7S en 7S Plus zouden veranderen in iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Als dat klopt dan komt er dit jaar dus toch al een iPhone 8. Het zou voor het eerst sinds 2008 zijn dat Apple de ‘S’ dan overslaat. In dat jaar werd de eerste iPhone namelijk opgevolgd werd door de iPhone 3G.

Van iPhone 10 naar iPhone Edition
Over de naam van het jubileum toestel is al heel wat gespeculeerd. In eerste instantie werd geroepen dat het mogelijk de iPhone 10 zou worden. Als referentie aan het tienjarige bestaan. Dat zou echter tot verwarring leiden wanneer volgend jaar, in 2018, de iPhone 8 als opvolger van de iPhone 7S onthuld zou worden. De kans dat Apple dan direct naar iPhone 11, of 10S, stapt is zowaar nog kleiner. Ofwel, het jubileum model krijgt niet de naam iPhone 10. Vanuit Japan kwam een maand of zes geleden heel even de naam iPhone Edition naar buiten, maar daarover werd, ondanks dat het wel zou passen bij een speciale uitvoering, al snel niets meer gehoord.

iPhone 8 dan maar?
Vervolgens werden de geruchten steeds sterker dat Apple de naam iPhone 8 gekozen zou hebben. Hoewel dat op zich een logische naam zou zijn heeft het natuurlijk weinig binding met het 10e modeljaar. Toch werden in de afgelopen weken, onder andere door leveranciers van hoesjes en onderdelen al heel veel mailings verstuurd waarin iPhone 8 hoesjes en andere accessoires gepresenteerd en aangeboden werden. Ook op de IFA in Berlijn waren iPhone 8 accessoires al volop te bezichtigen op stands van, met name, Chinese fabrikanten. Die naam kan, uitgaande van deze nieuwe geruchten, nog steeds kloppen, maar dan niet voor het jubileum toestel dus.

iPhone X it is! (voor nu)
Hoe dan ook, het heeft er nu dus alle schijn van dat het 10-jarige jubileum model van de Apple smartphone als iPhone X door het leven zal gaan. Voor wie het niet zou weten, dat is de Romeinse letter voor het getal 10. Het zou dus zomaar kunnen en hoe langer ik er zelf over nadenk, hoe waarschijnlijker ik het vind klinken. De bron van deze geruchten weet ook te melden dat de iPhone X, samen met de 8 en 8 Plus, drie dagen na de lancering op 12 september, 15 september dus, al in de voorverkoop gaat en dat de toestellen een week daarna, 22 september, uitgeleverd worden en in de winkels liggen. Of het klopt? Ik denk zelf niet dat Apple de 7S en 7S Plus overslaat. Ten eerste omdat er dan dus drie totaal vernieuwde iPhones tegelijk onthuld worden. Tenzij iPhone 8 alleen een andere naam is voor de iPhone 7S en Apple dus ervoor kiest om voor het eerst een nieuw volgnummer aan een ‘S’ update (meestal alleen een betere camera en accu, maar geen nieuw design) toe te kennen. Maar goed, over amper een week weten we meer.

De speX
Met dit ‘naamgerucht’ wordt overigens niets nieuws gemeld over de vermeende specificaties van de iPhone X. Eerder werd al veel gespeculeerd over een randloos OLED scherm met een afmeting, afhankelijk van welk gerucht je las, tussen de 5.1 en 5.8 inch en een in het display geïntegreerde Touch ID knop. Dat laatste werd later door diverse andere geruchten weer ‘ontkracht’. Apple zou problemen hebben met de ontwikkeling daarvan en nu gekozen hebben voor 3D gezichtsherkenning. Verder wordt gespeculeerd over een volledig glazen toestel, ook de achterzijde dus. We zullen het wel zien. Ow ja, de iPhone 8 hoesjes die ik in Berlijn heb zien liggen hadden bijna allemaal een uitsparing voor een dubbele camera aan de achterzijde. Niet naast elkaar, maar boven elkaar geplaatst overigens, zoals hierboven ook te zien is in een van de vele concept afbeeldingen van de nieuwe iPhone.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.