Toestellen
28 september 2015 - Ron Smeets

iPhone 6S (Plus) vanaf 9 oktober ook in Nederland en België te koop Verkoopteller van de nieuwe iPhones staat al op meer dan 13 miljoen

Apple heeft zojuist bekend gemaakt dat de iPhone 6S en 6S Plus vanaf 9 oktober in Nederland en België te koop zullen zijn. De nieuwe iPhones zullen vanaf die dag in totaal in 40 nieuwe landen beschikbaar komen. Tijdens de presentatie, op 9 september, gaf Apple nog geen duidelijkheid over de beschikbaarheid van de nieuwe iPhones in de zogenaamde '2nd tier' landen, waar wij dus ook bij horen.

Er werd natuurlijk gespeculeerd waarom Apple, in tegenstelling tot voorgaande jaren, die datum toen niet onthulde. Persoonlijk denk ik dat de fabrikant eerst even wilde afwachten hoe de voorverkoop in de eerste twaalf landen zou gaan verlopen. Wellicht dat de productiecapaciteit van de gloednieuwe 3D Touch schermen en de nieuwe, series 7000 aluminium, behuizingen daar iets mee te maken had, maar dat is pure speculatie van mijn kant.

Inmiddels is dus duidelijk dat Nederlandse en Belgische iPhone fans, die afgelopen dagen niet naar Duitsland of Frankrijk gereisd zijn om daar een nieuwe iPhone op te halen, nog ruim anderhalve week geduld moeten hebben. In het persbericht wordt overigens nog niets gemeld met betrekking tot de start van de voorverkoop. Die vraag heb ik wel bij Apple neergelegd, maar een antwoord kreeg ik nog niet. De toestellen zijn op dit moment (maandagmiddag) in ieder geval nog niet te bestellen.

UPDATE (16u11): Inmiddels heb ik begrepen dat de iPhone 6S en 6S Plus vanaf aanstaande vrijdag, 2 oktober 0u01 (nacht van donderdag op vrijdag dus) te bestellen zullen zijn. Een week later, 9 oktober, is dus de eerste verkoopdag. Dan mogen de toestellen vanaf 0u01, vlak na middernacht dus, verkocht worden. Dat betekent ongetwijfeld dat sommige winkels een nachtverkoop zullen organiseren. En voor iedereen die niet in de rij wil gaan staan organiseert Typhone, net als vorig jaar, weer een nachtlevering van de nieuwe iPhones. Dan heb je hem op 9 oktober vlak na middernacht al in huis.

Samen met de bekendmaking van de Nederlandse en Belgische verkoop startdatum liet Apple ook weten dat er sinds de start van de (voor)verkoop, twee weken geleden, al meer dan 13 miljoen nieuwe iPhones over de (online) toonbanken gevlogen zijn. Een record, maar dat komt natuurlijk ook omdat China deze keer bij de eerste landen hoorde waar de iPhone 6S en 6S Plus beschikbaar kwamen. Bepaald geen 'kleine' toevoeging aan de lijst met '1st tier' markten ;)

Hoe dan ook, het lijkt er dus op dat de productiecapaciteit van het nieuwe scherm en de nieuwe behuizing geen invloed heeft gehad op de beslissing om de verkoop startdatum voor Nederland, België en nog 38 landen nu pas bekend te maken.

De iPhone 6S en iPhone 6S Plus zullen verkrijgbaar zijn in de metallic kleuren goud, zilver, spacegrijs en het nieuwe roségoud. De iPhone 6S zal in Nederland verkrijgbaar zijn voor een aanbevolen winkelprijs van € 749 voor het 16-GB model, € 859 voor het 64-GB model en € 969 voor het 128-GB model. De iPhone 6S Plus zal verkrijgbaar zijn voor een aanbevolen winkelprijs van € 859 voor het 16-GB model, € 969 voor het 64-GB model en € 1.079 voor het 128-GB model.

Via (Apple PR)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.