Nieuws
11 mei 2015 - Ron Smeets

iPhone 6 maakt van Apple de smartphone marktleider in China Amerikaanse fabrikant passeert Xiaomi; Samsung verkopen gehalveerd

Uit de meest recente cijfers en onderzoeken van IDC blijkt dat Apple het eerste kwartaal van 2015 de best verkopende smartphone fabrikant in China geworden is. De iPhone 6 (en 6 Plus) vlogen in het land van de Lange Muur 14.5 miljoen keer over de toonbanken. Xiaomi, voorheen de marktleider, bleef steken op 13.5 miljoen smartphones. Huawei legde met 11.2 miljoen toestellen beslag op de derde plek.

Natuurlijk, de komst van de nieuwe iPhones naar China, eind december, zullen ongetwijfeld een grote invloed gehad hebben op de marktaandelen in het eerste kwartaal van dit jaar. De vraag is nu hoe, en op welke plek, Apple dit lopende kwartaal afsluit. De kans is groot dat dan het lokale Xiaomi de nummer 1 positie weer heroverd heeft.

Hoe dan ook, vergeleken met een jaar geleden zag Apple de toestelverkopen in China met meer dan 62% stijgen. Bij Xiaomi bleef de stijging steken op ruim 42% en Huawei bracht bijna 40% meer toestellen aan de Chinese man en vrouw. Opvallend, vergeleken met Q1 van 2014, is het verval van Samsung en Lenovo (inclusief Motorola). De Koreaanse fabrikant moest in het eerste kwartaal van dit jaar genoegen nemen met 9.6 miljoen verkochte smartphones (9.7% marktaandeel). Een jaar geleden waren dat er nog 20.5 miljoen (19.9% marktaandeel). Daarmee was Samsung toen de onbetwiste nummer 1 van de Chinese smartphone markt. Nu staan ze amper op plek vier. Uiteraard geldt voor Samsung dat de komst van de Galaxy S6 (edge) een positief effect zal hebben op de Chinese verkoopcijfers van de Koreaanse fabrikant. Die toestellen liggen echter net in de winkels (Q2 2015) dus de gevolgen daarvan kunnen pas over een maand of twee gemeten worden. Lenovo was een jaar geleden nog de nummer twee smartphone verkoper van China. Dit jaar staat deze fabrikant met 8.2 miljoen verkochte toestellen en een marktaandeel van 8.3% op de vijfde plek.

Het succes van Apple in China werd enkele dagen geleden ook al opgemerkt. Het marktaandeel van iOS steeg in dat land met ruim 9% ten opzichte van een jaar geleden terwijl Android zo'n 8% inleverde. Er zijn echter ook marktcijfers van een andere analist waaruit blijkt dat Xiaomi nog altijd de nummer 1 in China is. Hoe dan ook, Apple deed het de afgelopen maanden goed daar terwijl Samsung flink inleverde.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.