Nieuws
06 mei 2019 - Luc Meijs

iPhone 5G back on track Patentoorlog Apple en Qualcomm ten einde

Deel twee van ons artikel over de rechtszaak tussen Apple en Qualcomm met betrekking tot hun patentgeschil.
 

Chipmaker Qualcomm en iPhone fabrikant Apple hebben buiten de rechtszaal een schikking getroffen betreffende hun patentenoorlog. Een fiks bedrag zal er over de toonbank gaan om zo eindelijk deze zaak tot een einde te brengen. De fabrikanten hebben samen een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten voor zes jaar, met de optie om deze nog twee jaar te verlengen. Apple zet hiermee hun vorige chipmaker Intel volledig buiten de deur en dit betekende ook direct het vertrek uit de 5G modemmarkt voor Intel. Qualcomm bevindt zich nu in een complete monopoliepositie als externe 5G modem chipmaker.
 
Friend or foe
 
Waar Apple deze rechtszaak ooit begon met het beschuldigen van chipmaker Qualcomm van misbruik van de destijds dominante (monopolie)positie op de chipfabricagemarkt, bevindt Qualcomm zich nu in exact hetzelfde schuitje maar nu wel met flink wat cash extra. Qualcomm beschuldigde Apple in het begin van deze patentoorlog van het doorverkopen van gepatenteerde technologieën aan Intel. Na deze rechtszaak schopt Apple echter Intel op straat en snoept ook nog eens hun ex-hoofd 5G ontwikkelaar weg. Er was zelfs sprake dat Apple vlak voor de exit van Intel hun hele 5G divisie probeerde te verkrijgen om hiermee later in de toekomst hun eigen modems te kunnen ontwikkelen. Een wel heel toevallige reeks van gebeurtenissen.
 

Schikking
 
Apple zal chipmaker Qualcomm een bedrag tussen de 4.5 en 4.7 miljard dollar betalen om de komende zes jaar samen te kunnen werken. Het bedrag is enkel de boete die Apple zal betalen aan de chipmaker en staat los van de royalty-inkomsten die Qualcomm nog eens per verkochte telefoon zal krijgen die gebruikmaakt van hun chips. Zie ook ons vorige artikel. Waarom? Apple zag in dat Intel niet op tijd klaar zou zijn voor de gestelde deadline van een eventueel 5G modem voor de nieuwe iPhones en sprong daarom van boord door Qualcomm over te halen met een gigantische stapel aan cash. Een ding weten we nu dus zeker, Apple werkt aan de iPhone 5G en dit model zal gebruikmaken van een Qualcomm 5G modem.
 
TheVerge plaatste nog een leuk weetje omtrent het gigantische bedrag dat nu door Apple overhandigd wordt aan Qualcomm. 4.5 miljard dollar blijft immers een tot de verbeelding sprekend bedrag. De iPhone fabrikant heeft momenteel echter een totaalbedrag van maar liefst 225.4 miljard aan cash alleen (…) achter de hand. Dit is grofweg 50 keer de schikking. Dus hoewel het een deuk in het budget van Apple is, valt het vanuit een groter perspectief nogal mee …
 
Essentiële patenten
 
Dit hele verhaal is niet het eerste en ook zeker niet het laatste dat we zullen tegenkomen over patentperikelen. Er is met name een gigantisch grijs gebied omtrent het begrip “essentiële patenten”. Eerder schreven we al over patentoorlogen tussen Nokia vs HTC en Samsung vs Apple. Een van de grote twistpunten in deze zaken is dat bepaalde technologiën zo essentieel zijn dat je zonder geen producten kunt maken of laten functioneren. Denk aan de techniek achter baseband modems, bluetooth, wifi etc. Fabrikanten die dergelijke patenten bezitten, zijn wettelijk verplicht deze aan te bieden tegen een marktconform tarief. Dit om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat. Concreet: als deze wetgeving niet zou bestaan, waren bijvoorbeeld Motorola en Nokia rijker geweest dan Apple. Deze twee fabrikanten hebben immers vele honderden telecom-patenten die ze tegen woekertarieven hadden kunnen licenseren. Door de specifieke wetgeving rondom essentiële technologiën wordt een level playing field bereikt waarbij concurrenten min of meer gelijke kansen hebben en waardoor er een voor eindgebruikers aanvaardbare marktprijs kan ontstaan.
 
Voor de geïnteresseerden hieronder diverse eerdere artikelen omtrent patentmisbruiken en voorafgaande oorlogen tussen fabrikanten.

 
Nokia vs HTC
Samsung vs Apple
Samsung patentmisbruik
 
Source