Nieuws
04 oktober 2012 - Ron Smeets

iPhone 5 schakelt na roaming niet terug op Vodafone netwerk

Ik heb sinds een week een iPhone 5 review exemplaar. De afgelopen dagen ben ik op een vreemde bug gestuit. Wanneer ik met het toestel in het buitenland geweest ben dan meldt hij zich bij terugkomst niet automatisch meer aan op het Vodafone netwerk.

De afgelopen week heb ik dit probleem vier keer gehad. Vaker ben ik niet in het buitenland geweest met het toestel ;-)

In de statusbalkt blijft de melding 'Geen Service' staan, ook als ik al lang, en vele kilometers, de grens over ben, terug in Nederland waar de Duitse netwerken niet meer te ontvangen zijn. Natuurlijk heb ik ook al geprobeerd om op die momenten toch even te bellen, voor het geval dat alleen de statusbalk melding niet 'ververst' zou worden, maar dat leverde niets op. Het toestel heeft gewoon geen verbinding mett het Vodafone netwerk. Ik gebruik een Nederlandse Vodafone nanoSIM in en de netwerkselectie staat, uiteraard, op 'Automatisch' ingesteld.

Om het toestel te 'dwingen' zich weer op het Vodafone aan te melden heb ik twee oplossingen gevonden; herstarten of even de 'Vliegtuig modus' aan- en weer uit te zetten. Opvallend is verder dat het probleem zich niet voordoet als ik van Nederland naar het buitenland rij. Alleen als ik terug naar Nederland kom dus.

Navraag bij Vodafone wees uit dat deze klacht al meerdere keren binnengekomen is bij de provider. Vooralsnog weet men niet of het probleem bij het toestel ligt of dat het een netwerk bug is. Ik ga de komende dagen nog een paar maal de grens over om het verder te testen.

Vodafone heeft bovendien een 'trace' op mijn toestel, en SIMkaart, ingesteld in de hoop er achter te komen waar het probleem ligt. Als ik daar uitsluitsel over krijg dan zal ik dat later aan dit artikel toevoegen. De reden dat ik er nu al over schrijf moge duidelijk zijn. Ik zou graag van andere iPhone 5 gebruikers (ook met andere netwerken) willen weten of meer mensen er last van hebben. Ik heb zelf op dit moment nog geen KPN ot T-Mobile nanoSIM dus dat kan ik zelf niet testen. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.