Nieuws
16 januari 2013 - Ron Smeets

iPhone 5 niet geschikt voor KPN en Tele2 4G netwerken

Gisteren presenteerde KPN haar 4G netwerk uitrol plannen en de eerste abonnementen voor de Nederlandse markt. Vanaf 4 februari kunnen gebruikers in Amsterdam en omstreken (zie kaart in dit artikel) al kunnen genieten van nog sneller mobiel internet. Natuurlijk moet je dan wel over een geschikt toestel beschikken. Helaas hoort de iPhone 5 daar niet bij.

De nieuwste Apple smartphone gebruikt namelijk andere 4G (LTE) netwerkfrequenties dan die door KPN uitgerold gaan worden. 

KPN heeft besloten om haar volledige 4G netwerk op de 800MHz band te baseren. Datzelfde geldt overigens ook voor de relatieve nieuwkomer Tele2. De 1800MHz frequentie, die wel door de iPhone 5 ondersteund worden, worden vooralsnog alleen gebruikt voor mobiele hotspots van KPN. KPN gaf tijdens de persconferentie aan dat die frequentieband in een later stadium mogelijk ook voor het 'standaard' 4G netwerk ingezet gaat worden maar wanneer is nog niet zeker. Bovendien is het bereik daarvan binnenshuis (en in kantoren dus) niet te garanderen. Simpel gezegd is de penetratiegraad van 1800MHz signalen minder groot wanneer het door een muur moet stralen (zie afbeelding hieronder). Om een landelijk dekkend 1800MHz netwerk te installeren dat ook binnen de muren van gebouwen een goed bereik heeft zijn meer zendmasten nodig. Tele2 heeft geen vergunningen weten te bemachtigen voor de 1800MHz frequentieband.

De andere providers, T-Mobile en Vodafone, zijn wel voornemens om hun 4G netwerk (ook) geschikt te maken voor toestellen die de 1800MHz frequentieband ondersteunen. Die netwerken worden echter pas later in dit jaar uitgerold, voor zover nu bekend. Het is nog even afwachten op de eerste officiële uitrol berichten van die providers.

Heb je dus een iPhone 5 en wil je binnenkort overschakelen naar een 4G abonnement, dan zul je dus moeten wachten op Vodafone of T-Mobile. De verwachting is wel dat Apple's volgende iPhone (de 6 of 5S) wel geschikt zal zijn voor de 800MHz 4G netwerken. De 4G beperkingen van de iPhone 5 waren weliswaar al bekend toen het toestel enkele maanden geleden op de markt kwam, maar ik kan mij goed voorstellen dat niet iedereen dat al wist.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.