Nieuws
05 oktober 2012 - Ron Smeets

iPhone 5 goed voor verkoop van de Samsung Galaxy S III

Analisten hebben becijferd dat belangrijke 'iPhone gebeurtenissen' van de afgelopen maanden een positieve invloed hadden op de verkoopcijfers van de Samsung Galaxy S III.

Localytics heeft vanaf 31 juli tot 1 oktober de wekelijkse groei van het aantal Samsung Galaxy S III exemplaren in kaart gebracht. Wat daarbij opvalt is dat het toestel met name goed verkocht in de week van het oordeel in een van de grote patent rechtzaken. Samsung werd eind augustus veroordeeld tot het betalen van een forse boete aan Apple. In de week daarna steeg het aantal nieuwe Samsung Galaxy S III's met 16%.

Dat wat meer dan het dubbele in vergelijking tot de weken voorafgaand aan de uitspraak van het Amerikaanse gerechtshof. De volgende verkooppiek van de Galaxy S III kwam direct na de presentatie van de iPhone 5 op 12 september. In de twee weken daaropvolgend groeide het aantal Galaxy S III's met respectievelijk 15% en 14% per week.

De enige week waarin, volgens deze analisten, er niet meer Galaxy S III's verkocht werden was vlak voor de presentatie van de iPhone 5. Veel potentiële kopers wilden toen blijkbaar even afwachten of Apple met iets spectaculairs zou komen. De groei van het aantal nieuwe Galaxy S III's in de weken na de iPhone 5 aankondiging zegt in dat opzicht ook wel weer iets over de nieuwe iPhone ;-)

Natuurlijk zijn dit soort berekeningen voor een deel niet meer dan een goede indicatie. Analisten als die van Localystics gebruiken onder andere data uit apps die op (nieuwe) toestellen geinstalleerd worden. Harde verkoopcijfers kunnen natuurlijk afwijken van dit soort berekeningen. Dat neemt niet weg dat het goed gaat met Samsung. Vanochtend nog maakte de Koreaanse fabrikant nog bekend dat het afgelopen kwartaal (Q3 2012) meer dan 58 miljoen smartphones verkocht heeft, waarvan 20 miljoen Galaxy S III's.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.