Nieuws
07 november 2011 - Ron Smeets

iPhone 4S zet geluid op 'mute', ruist en heeft last van echo

Na de aanvankelijke problemen met het 'leeglopen' van de accu, dat opgelost lijkt te zijn met de iOS 5.0.1 update (nu nog een developer beta), heeft het er nu alle schijn van dat de iPhone 4S een bug heeft die ervoor zorgt dat de speaker van het toestel tijdens telefoongesprekken spontaan in de 'mute' stand gezet wordt. Verder zijn er ook klachten over ruis en echo tijdens gesprekken.

Op het supportforum van Apple is inmiddels al een thread ontstaan van meer dan 30 pagina's waarop vele iPhone 4S gebruikers melding maken van deze problemen.

Op andere (Nederlandse) fora wordt het probleem voor zover ik dat bij het schrijven van dit artikel kon checken, nog niet gemeld. Zelf heb ik tot nu toe één keer meegemaakt dat mijn iPhone 4S geen geluid gaf bij een inkomend (of uitgaand, dat weet ik niet meer) gesprek. Ik dacht toen dat dit te maken had met de koppeling tussen de iPhoen 4S en mijn Bluetooth carkit. Ik ga er de komende dagen zeker op letten. Mochten er lezers zijn die onderstaande geluidsproblemen ondervinden, reageer dan vooral even.

Uit de vele Amerikaanse klachten lijkt het erop dat de speaker door de iPhone 4S en/of iOS 5 spontaan in de mute stand gezet wordt. Een fix is er nog niet, maar mocht je het probleem ontdekken dan kun je het 'oplossen' door de speakerphone functie even aan- en weer uit te zetten. Ook het inpluggen, en weer loskoppelen van de headset, of activeren van Siri, zou het probleem verhelpen. Dezelfde 'oplossing' schijnt soms ook te helpen om de echo te laten verdwijnen. Helaas zijn dit natuurlijk niet meer dan workarounds en geen definitieve oplossingen. Een 'workaround' voor de ruis klachten is nog niet gevonden en Apple heeft tot nu toe ook nog niet gereageerd. Een ontwikkelaar met deselfde klachten die iOS 5.0.1 al op zijn iPhone 4S heeft draaien bevestigd wel dat de geluidsproblemen daarin in ieder geval (nog) niet opgelost zijn.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.