Toestellen
07 juni 2010 - Chris Bannink

iPhone 4; 'Telefoon die alles gaat veranderen, alweer'

Volgens Steve Jobs is het “de telefoon die alles gaat veranderen, alweer”. Mooie quote van iemand die dat inderdaad reeds bewezen heeft met de iPhone de laatste jaren. Ik ga snel over naar de meest opzienbarende veranderingen van de iPhone 4 die na lang wachten vandaag officieel aan de wereld werd gepresenteerd.

Het is een nóg dunnere telefoon dan de iPhone 3GS met slechts 9,3 mm dikte en daarmee de “thinnest smartphone in the world” aldus Jobs (op Twitter gingen de grappen al dat Steve Jobs net zo dun werd als zijn telefoons). De camera is niet erg uitmuntend maar voldoet met 5MP en een LED flitser. Leuk is wel dat er ook een camera aan de voorkant (displaykant) zit waardoor videoconferencing (beeldbellen) mogelijk wordt.

Scherm
Wel bijzonder aardig is het speciale krasvaste glas, zogenaamd “aluminosilicate glass” dat ook gebruikt wordt in de windschermen van helicopters en high speed treinen, 20 keer stijver en 30 keer sterker dan plastic en ook recyclebaar. Het zit aan de voor- en achterkant met ertussenin metaal, waarin ook de diverse antennes en enkele knoppen zijn verwerkt.

Retina
Het Display zelf wordt een ‘Retina’ diplay genoemd (Retina =oog) met een pixel dichtheid van 326 per inch, wat ook weer een record is voor een telefoon. Ze hebben hiervoor super kleine pixels ontworpen van 78 micrometer in diameter, dat het menselijk oog geen individuele pixels meer kan onderscheiden. IPS technology zorgt verder voor de juiste kleuren en contrasten onder bijna alle kijkhoeken.

Gyro en Accelero
meter Nieuw is ook de Gyro- en accelero meter die over zes assen elke mogelijke beweging van de iPhone kan registreren en zodoende nieuwe games mogelijk maken. Apple heeft er een A4 chip in gezet, waarvan ik de details nog niet goed kan bevatten. Het operating system is gedoopt tot iOS4 en is voor developers vanaf vandaag gratis verkrijgbaar en voor de rest van de wereld vanaf 21 juni te downloaden.

Prijs
Prijs en verkrijgbaarheid iPhone 4 komt in de kleuren wit en zwart, en in 16- of 32 GB-modellen. De prijs wordt 199 (16 GB)  en 299 dollar (32GB) bij AT&T, verkrijgbaar vanaf 24 juni in de U.S.A. Vanaf juli verkrijgbaar in onder meer Nederland en België en vanaf  eind september verkrijgbaar in 88 andere landen.

Collega Harold Kuepers van StyleCowboys heeft zojuist ook een mooie posting gemaakt, met o.a. meer fotomateriaal van de wwdc.

Kijk voor meer officiele info en een filmpje op de Apple site hier.

update: Meer nieuws over de iPhone 4 van collega Cowboy Marc, staat hier

Over de auteur: Chris Bannink