Nieuws
07 juni 2010 - Marc Wielaert

iPhone 4 officieel gepresenteerd

Het kan je niet ontgaan zijn: vandaag heeft Steve Jobs de nieuwe iPhone 4 gepresenteerd. Volgens Apple's topman biedt de nieuwste iPhone tegen de honderd nieuwe mogelijkheden, die uiteraard niet allemaal tijdens één presentatie getoond konden worden, dus hij beperkte zich tot een aantal opvallende nieuwe features.


Size matters: de iPhone 4 wordt een stuk dunner dan de 3GS - 9,3mm is bijna een kwart minder dik dan z'n toch al niet bepaald mollig uitgevallen voorganger. Hij wordt wel een fractie (3 gram) zwaarder. In de eerder uitgelekte foto's was al de stalen omranding te zien, die naar verluidt meewerkt als antenne. Zowel voor- als achterkant zijn in krasbestendig glas gerealiseerd. Het beeldscherm biedt een resolutie van 960x640, wat in deze tak van sport weer een stap voorwaarts is - met 3,5 inch is het echter niet het grootste display op de mobiele markt.

De ingebouwde camera biedt een zeer goed bruikbare 5 megapixel resolutie, maar die doet toch enigszins gedateerd aan nu Sony Ericsson al bij de 12MP camera is aanbeland en ook Nokia die inmiddels heeft aangekondigd in de N8. Het aantal megapixels zegt zéker niet alles, maar met 8MP was Apple toch wat meer up-to-date geweest. Dankzij backside allumination voorspelt Steve Jobs betere foto's, dankzij betere belichting van de sensor. En waar het licht tekort schiet biedt straks ook een ingebouwde flits uitkomst. Ook de voorkant is voorzien van een camera om videobellen mogelijk te maken. Dat werkt echter alleen nog via WiFi en alleen in videogesprekken tussen bezitters nieuwe iPhones onderling - dat dat er snel een flink aantal zullen zijn lijdt geen twijfel. Tot slot wat de cameracapaciteiten betreft biedt de iPhone 4 ook de mogelijkheid om filmpjes in HD formaat op te nemen - alweer geen vernieuwing voor de industrie, maar natuurlijk wel leuk meegenomen.

Omdat met name filmen flink wat energie kost is het interessant om te weten dat de iPhone 4 gebruik maakt van Apple's A4 chip, die ook gebruikt wordt in de iPad. Dit zou garant moeten staan voor lager energieverbruik, Jobs belooft wat dit betreft een toename van maar liefst 40% - of Apple dat waarmaakt zal de praktijk moeten uitwijzen. Via een iMovie app kunnen gemaakte filmpjes op de iPhone zelf worden gemonteerd. Verder meldde Steve Jobs dat de iPhone 4 een gyroscoop krijgt, waarmee bewegingen worden gemeten. In de lucht- en zeevaart worden gyroscopen gebruikt als kompas en in de filmwereld om een bewegende camera te stabiliseren - bij de iPhone zal het registreren van beweging behalve voor de kompasfunctie ook van belang zijn voor games.

Volgende week verschijnt de iPhone 4 in de inmiddels gebruikelijke zwarte en witte versie, en in een 16GB en 32GB variant – een 64GB variant ontbreekt vooralsnog. Eerst zijn de VS, Frankrijk, Duitsland, UK en Japan aan de beurt, de rest van Europa volgt naar verluid in juli. In de VS zal het toestel in combinatie met een tweejarig abonnement worden verkocht voor $199 (16GB) en $299 (32GB). Over de prijzen in andere landen is nog niets bekend.

Met de iPhone 4 zet Apple weer een flinke stap in een toch al indrukwekkende reeks. Om te beginnen is de hoeveelheid publiciteit die het bedrijf weet te genereren door jaarlijks welgeteld één nieuwe smartphone in de markt te zetten bewonderenswaardig. De beeldschermresolutie is iets om naar uit te kijken en een verbeterde camera was een must, hoewel iedere iPhone bezitter op zich prima uit de voeten kon met de vorige. Ook filmen in HD kwaliteit zal voor velen een eye-opener blijken. De beloofde verbetering in het energiebeheer is iets waar iedereen met een iPhone naar uitkijkt. De vraag is of een nóg dunner model niet nog makkelijker uit de hand zal glijden – mijn iPhone had met name vanwege meer grip een rubberen beschermhoes. Het wachten is op de circa negentig andere vernieuwingen die de iPhone 4 in petto moet hebben.

Over de auteur: Marc Wielaert