Nieuws
15 juni 2010 - Ron Smeets

iPhone 4 NIET naar KPN

De geruchten gingen al langer. Deze zomer zou het exclusiviteitscontract tussen T-Mobile en Apple wel eens kunnen eindigen. Officieel lieten beide partijen de afgelopen twee jaar niets los over de looptijd van die deal. Hoe dan ook, de iPhone 4 zal in ieder geval (ook) weer door T-Mobile verkocht gaan worden.

Gezien de netwerkproblemen die T-Mobile al geruime tijd parten spelen en die volgens de provider voor een groot deel te wijten zijn aan het (mobiele internet) succes van de iPhone zou het ook logisch zijn dat Apple met een tweede (of misschien wel alledrie de Nederlandse providers) aanbieder in zee zou gaan.

Vandaag, zo heeft Tweakers van diverse anonieme bronnen vernomen, is KPN in ieder geval al afgevallen. De grootste Nederlandse provider is het niet eens kunnen worden met Apple over de voorwaarden van een iPhone 4 deal. KPN vindt (vooralsnog) de provisie die Apple opstrijkt per abonnement te hoog maar volgens een woordvoerder heeft men wel nog steeds interesse om de nieuwe iPhone in haar assortiment op te nemen. Mogelijk dat de onderhandelingen dus nog voortduren of in een later stadium hervat worden.

Wat de reden ook moge zijn, ik vind het jammer dat iedereen die een iPhone 4 wil aanschaffen straks dus weer op T-Mobile aangewezen zal zijn. Of het toestel wel bij Vodafone te koop zal zijn is ook nog niet zeker. Ook hier doen veel geruchten de ronde waarin gezegd wordt dat Vodafone de iPhone 4 officieel zal gaan leveren. Hopelijk gaat dat wel door, anders krijgt het netwerk van T-Mobile 't deze zomer nog veel zwaarder dan dat het dat nu al heeft en, erger nog, zal ook het aantal klagende klanten een stuk groter worden. Ik kan mij niet voorstellen dat Apple daar blij mee zou zijn. Wellicht een goed moment voor de Amerikaanse fabrikant om wat water bij de wijn te doen aan de onderhandelingstafels met KPN en Vodafone ;-)

Nu hoor ik jullie al denken: "Je kunt de iPhone 3Gs toch gewoon bij KPN en Vodafone bestellen". Nou, tot op zekere hoogte klopt dat ook. Niet officieel, want dat mogen ze dus niet, maar de verhalen van premium klanten (die veel besteden) die wél een iPhone aangeboden krijgen als ze dreigen over te stappen naar T-Mobile zijn al lang geen nieuws meer. Daarnaast hebben zowel KPN als Vodafone al een tijdje zogenaamde iPhone SIM-Only abonnementen voor iedereen die zelf (in het buitenland of via de parallel import) SIMlock vrije iPhone aanschaft heeft.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.