Nieuws
08 november 2010 - Ron Smeets

iPhone 4 en 3GS kosten los €39,27 bij T for Telecom

UPDATE (9-11, 11u10): Vanochtend heb ik contact gehad met de persvoorlichter van T for Telecom. Mijn voornaamste vraag was natuurlijk een verklaring voor de 'onzin' die in de 'officiele' verklaring stond (zie verderop in dit artikel) die sommige klanten gisteravond ontvangen hadden met betrekking tot het subdomein en de webshop die gehacked zouden zijn.

Volgens T for Telecom gaat het dus wel degelijk om onbekenden die zich toegang tot dat domein en de webshop verschaft hadden om vervolgens de fake iPhone aanbieding online te zetten. Het feit dat die 'onbekenden' schijnbaar dus ook toegang hadden tot de klanten database van de telecom winkel, reeds bestaande accounts werden immers herkend en geaccepteerd tijdens het bestelproces, toont volgens mij aan dat het toch echt om een inside job ging.

De voorlichter van T for Telecom kon mij nog niet veel meer vertellen. Wat wel uitgesloten werd is de mogelijkheid dat het om een stunt van de telecomwinkel zelf ging. Ook een fout, tijdens het updaten van de webshop en de aanbiedingen is niet aan de orde. "De medewerkers van T for Telecom hebben zelf geen toegang tot het beheer van de webshop, dus die zijn het ook niet geweest. Wij zoeken het dus echt bij derden", aldus T for Telecom. Op mijn vraag dat ik gezien het feit dat de bestaande klantenaccounts geaccepteerd werden het vermoeden heb dat de 'daders' dan dus bij de partij gezocht moeten worden die de webshop van T for Telecom beheert (dat heeft men uitbesteed), kon de voorlichter nog niets zeggen. "Alles wat ik daarover nu roep is al teveel, dan spreek ik voor mijn beurt. Het wordt nu uitgezocht. Zo gauw er meer duidelijkheid is worden jullie daarvan op de hoogte gebracht en zullen wij ook met een officiele verklaring komen".

Wat ik ook vreemd vind is het feit dat T for Telecom niet exact weet wie, en hoeveel (behalve het getal van enkele honderden dus) mensen gisteren een iPhone besteld hebben. Die bestellingen zijn namelijk gewoon ingevoerd en opgenomen in het bestelsysteem van de telecom winkel. "Ja, dat klopt, maar die gegevens zijn afgeschermd en daar hebben wij zelf geen toegang toe. We kunnen ze ook niet inzien. Die rechten zijn voorbehouden aan enkele personen en wij weten inmiddels al dat ook die niet betrokken zijn bij de actie van gisteren", aldus T for Telecom. Tsja, al met al ben ik dus nog niet veel wijzer geworden. Wat inmiddels wel duidelijk is, maar dat zullen jullie ook al wel begrepen hebben, is dat de bestelde iPhones natuurlijk niet uitgeleverd gaan worden. Iedereen (ook ik ;-)) die nu nog hoopt dat hij of zij voor €49,22 een iPhone 4 of 3GS gaat ontvangen kan die hoop dus definitief laten varen. Zo gauw als ik meer weet, dan meld ik mij wel weer met een update.

UPDATE (21u30): Zojuist ontvingen wij van T for Telecom een officiele verklaring omtrent de iPhone aanbieding van eerder vandaag waar zo ongeveer half mobiel Nederland ruim anderhalf uur van in de ban geweest is (ja, ook wij!)

Volgens T for Telecom is de actie door 'onbekenden' uitgevoerd die zich 'toegang verschaft hadden' tot een niet bij t for telecom in gebruik zijnde website. Mmmh, errug vaag, deze verklaring. Waarom? Nou, ten eerste omdat bestaande t for telecom klantenaccounts, die maanden (of nog langer) geleden al aangemaakt waren, ook geaccepteerd werden bij het inloggen in de webshop die vanmiddag online stond.

Ofwel, als de 'onbekenden' toegang hadden tot de website, dan moeten ze ook toegang gehad hebben tot de klantendatabase. Dit moet wel haast een 'inside job' geweest zijn. Of een uit de hand gelopen fout cq. stunt van t for telecom. Een derde mogelijkheid die in mij op kwam is dat het mogelijk een wraakactie is van enkele medewerkers die op het punt staan om ontslagen te worden na alle overname en reorganisatie perikelen, maar dat laatste is pure speculatie van mijn kant (en voor mijn konto dus). Hoe dan ook, het klinkt allemaal heel erg vaag en onwaarschijnlijk. Wat wel duidelijk is, is dat de bestelde iPhones niet geleverd gaan worden, helaas ;-) Hieronder staat de officiele verklaring van t for telecom. Oordeel zelf maar wat je er van vindt: T-for-T-verklaring-iPhone-aanbieding

UPDATE (15u00): De site is inmiddels offline. In het afgelopen uur zijn toch wat zaken aan het licht gekomen die doen vermoeden dat het hier ofwel om een bizarre fout gaat, ofwel om een hoax. Helaas is T for Telecom niet bereikbaar. Phishing lijkt onwaarschijnlijk. Ten eerste vragen ze alleen je email- en afleveradres en geen bankgegevens of zo. In de bevestigings emails zitten ook geen vreemde zip of exe bestanden.

Ofwel, als het een hack zou zijn (wat volgens een bevriende hacker van GSM Helpdesk die er naar gekeken heeft niet het geval is), dan kunnen ze weinig met de verzamelde gegevens. Behalve het sturen van on- en offline spam natuurlijk. Vooralsnog is het dus nog even wachten op een officiele reactie van T for Telecom, als die (weer) bereikbaar zijn.

Mocht je van deze bijzondere aanbieding willen profiteren dan moet je heel erg snel zijn. Op dit moment staat de bestelpagina namelijk nog online, maar ik kan me niet voorstellen dat dat nog lang gaat duren. Indien wel, dan zorgt T for Telecom voor een sensationele prijsdoorbraak in Telecomland door de iPhone 4 en 3GS los aan te bieden voor €39,27. Er komen wel nog wat verzendkosten bij, maar voor €49,22 wordt hij thuis afgeleverd ;-)

Het zal mij benieuwen hoeveel bestellingen T for Telecom gaat ontvangen voor deze 'aanbieding' Hoewel de kans natuurlijk groot is dat het hier om een foutje gaat is in de voorwaarden van de webshop van de telecom winkel niets terug te vinden over over zet- en drukfouten. Tsja, en dan zouden ze natuurlijk gewoon moeten leveren. Voor het geval dat de bestelpagina straks ofline gaat heb ik hier onder nog even een screenshot van de betreffende pagina met de aanbieding gepubliceerd.

Ow ja, en ik heb er al eentje besteld, de 32GB zwarte versie. De bestelling is ook al bevestigd. Hieronder staat het bewijs daarvoor. Ik ben benieuwd of ze ook echt gaan leveren of dat ik straks een telefoontje krijg met een (slap) excuus voor hun fout. TforTelecom-iPhone-4-32GB-bestelling

TforTelecom-iPhone-4-3gs-mega-aanbieding Via: GSM Helpdesk

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.