Toestellen
08 juni 2009 - Chris Bannink

iPhone 3G S, WOW!

Vandaag maakte Apple dan eindelijk bekend op haar wordwide developers conference wat de details van o.a. hun nieuwe iPhone 3G S  zijn. Hou je vast, ondanks dat de buitenkant hetzelfde blijft, heeft het wel heel veel verbeteringen.

Allereerst de naam. Het gaat om de iPhone 3G S, waar bij de s voor snelheid staat. Niet zo gek deze naamgeving, omdat Apple claimt dat deze iPhone maar liefst 2x zo snel is als haar voorganger.

Video is duidelijk verbeterd. Je kunt video’ opnemen, bewerken en delen via je iPhone in VGA kwaliteit, in portrait en landscape. Ook het begin- en eindpunt van de video kun je instellen. Mobiel uploaden naar MobileMe, Youtube of gewoon syncen met je PC/Mac kan natuurlijk ook.

De camera zelf is een toch nog bescheiden 3 megapixel camera. Plus dat ze geen ‘front’ camera hebben voor het betere beeldbellen. Het is dan wel een autofocus en wat nieuw is is de tap-to-focus. Klik op het scherm waar of wie je in focus wilt hebben. Briljant eenvoudig.

Voice control zorgt dat je niet alleen degene per stem kunt bellen die je wil, maar ook het liedje afspeelt dat je wil horen.

En dan de Android killer: deze iPhone 3G S heeft een ingebouwd digitaal kompas API. Een unieke eigenschap voor een mobiele telefoon die tot nu toe alleen beschikbaar was op de Android G1 en G2.

Dan is het nu in het iPhone 3.0 operating system (OS) ook mogelijk te knippen, plakken en kopiëren.  Dit kan extra makkelijk door het qwerty touch toetsenbord dat nu ook in landscape gedraaid kan worden. Overigens is het nieuwe 3.0 OS gratis (!) beschikbaar voor alle iPhone gebruikers en voor $9.99 voor iPod Touch gebruikers. Vanaf 17 juni kun je het nieuwe OS hier gratis downloaden.

Verder te noemen, de voice memo’s en…jawel de iPhone heeft eindelijk dan de mogelijkheid gekregen voor het versturen van een mms. En dan heb je intussen zo’n volle iPod met 32GB, dat ze een nieuwe ‘spotlight’ search functie hebben ingebouwd. Die doorzoekt alle mails, contacten, apps’s, itunes etc. naar matches met het ingetikte woord.

Tethering is voor velen wellicht een nieuw woord. Het is het gebruik van je telefoon als modem voor bijvoorbeeld je laptop of PC. Hiervoor is de iPhone 3GS bij uitstek geschikt. Verbinding kan gemaakt worden via USB of via Bluetooth. Ik ben benieuwd hoe de operators hiermee omgaan die tot nu toe angstvallig onderscheid maken tussen mobiel data gebruik en laptop mobiele data abonnementen.

Prijs

De huidige iPhone 8GB wordt in prijs verlaagd naar $99. Voor velen zal het niet veel uitmaken omdat het icm een abonnement toch al gratis was in NL. De iPhone 3GS kost met 16GB  $199 en voor $299 heb je de ultieme versie met 32 GB. Versies zoals we gewend zijn in zwart en wit uitvoering.

Vanaf 19 juni zijn ze beschikbaar in een aantal landen: VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Later volgen nog eens zes landen. Nederland krijgt waarschijnlijk op 26 juni de nieuwe iPhone 3G S.

Er zullen ongetwijfeld nog heel veel meer postings over deze telefoon volgen. Ik wil 'm wel. Twijfelde nog beetje tussen de Palm Pre en de Nokia N97. Of neem ik ze allemaal?

foto's via Apple

Over de auteur: Chris Bannink