Nieuws
06 februari 2014 - Ron Smeets

IPCom duikt op Apple en eist 1.57 miljard voor patentbreuk

Het Duitse IPCom heeft in het verleden al diverse fabrikanten van smartphones en telecomproviders voor het beklaagdenbankje gedaagd vanwege patentbreuk. Nu is Apple aan de beurt. De Amerikaanse fabrikant heeft een claim van 2.12 miljard dollar, ca 1.57 miljard Euro, aan de broek hangen. De eerste zitting in deze zaak dient op 11 februari in Mannheim.

Het betreffende patent, dat door IPCom dus al vaker, onder andere tegen HTC, Nokia, Vodafone en Ericsson, 'uitgebuit' is, heeft betrekking op de technologie die er in voorziet dat noodoproepen (112) voorrang krijgen op mobiele netwerken. Of de mogelijkheid om 112 te kunnen bellen zonder SIMkaart ook onderdeel uit maakt van de technologie die onder dit patent valt weet ik niet, maar dat kan ik mij wel voorstellen. IPCom heeft het betreffende patent in 2007 overgenomen van het eveneens Duitse Robert Bosch, een fabrikant van auto onderdelen.

De afgelopen jaren hebben alle beklaagden tevergeefs getracht het patent ongeldig verklaard te krijgen. Tot nu toe werd het patent echter nog altijd als zijnde een Standard Essential Patent geldig verklaard door de European Patent Office.

Apple heeft nog niet gereageerd op de nieuwste aantijgingen van IPCom, maar de Amerikaanse fabrikant heeft zoveel rechtzaken lopen dat er binnenkort wel een standaard berichtje naar buiten zal komen ;-) Meer, juridische, details kun je in dit artikel van Florian Müller nalezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.