Tablets
18 september 2015 - Ron Smeets

iPad Mini 4 heeft meer geheugen, maar een fors kleinere accu De nieuwe kleine iPad is al gecontroleerd gesloopt

Tijdens de onthulling van de nieuwe iPhones en iPad Pro, ruim een week geleden, werd ook heel even de nieuwe iPad Mini 4 genoemd. Volgens Apple is de nieuwe kleine tablet geupgrade naar een compacte versie van iPad Air 2. iFixit heeft de iPad Mini 4 al uit elkaar gehaald en kwam daarbij tot de ontdekking dat Apple er inderdaad meer werkgeheugen, 2GB, en een snellere processor, de A8 / M8 combo, in gestopt heeft.

De accu is echter wel fors kleiner geworden. De iPad Mini 3 had een krachtbron van 6471 mAh terwijl zijn opvolger het moet doen met 5124 mAh. Dat mag je best een fors verschil noemen. Volgens Apple zou die kleinere accu echter geen gevolgen hebben voor het uithoudingsvermogen van de iPad Mini 4. Dat zou dus betekenen dat het scherm, de processor en andere onderdelen tezamen ruim 20% minder stroom verbruiken. Ik ben benieuwd of dat inderdaad het geval zal zijn.

Hieronder enkele kiekjes en een lijst met de gevonden onderdelen van het 'gecontroleerde slopen' van de nieuwe iPad Mini 4.

- Apple A8 APL1011 SoC
- SK Hynix H9CKNNN8KTBUSR 2 GB LPDDR3 SDRAM
- SK Hynix H2JTDG8UD1BMR 16 GB NAND flash
- NXP Semiconductors 65V10 NFC controller
- NXP Semiconductors LPC18B1UK (Apple M8 motion co-processor)
- Apple 338S1213 audio codec
- Universal Scientific Industrial 339S00045 Wi-Fi module.
- Broadcom BCM5976C1KUB6G touchscreen controller
- Texas Instruments 343S0583, as seen on the iPad Air 2

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.