Nieuws
29 januari 2013 - Ron Smeets

iOS 6.1 nu beschikbaar; geen grote update

Apple heeft gisteravond de nieuwste versie van iOS, 6.1, uitgerold. Het is geen hele grote update. De belangrijkste veranderingen (en verbeteringen) hebben betrekking op support voor 4G / LTE, iTunes Match en algemene prestatieverbeteringen, zo zegt Apple zelf.

Met iOS 6.1 kan de iPad met 23 nieuwe 4G netwerken connecteren. Voor de iPhone 5 komen er 23 nieuwe 4G netwerken bij. Helaas hoort Nederland daar nog niet bij, zo blijkt als je de lijst met 'supported LTE networks' van Apple doorleest.

iTunes Match abonnees kunnen na deze update losse nummers downloaden uit iCloud en natuurlijk zijn er ook diverse bugfixes en prestatieverbeteringen doorgevoerd. Of die ook een positieve uitwerking hebben op het uithoudingsvermogen van de accu zal nog moeten blijken. De eerste berichten daarover zijn niet eenduidig. Ontwikkelaars vinden dat dit niet veranderd is, maar zij werkten de afgelopen weken natuurlijk nog met een beta-versie van iOS 6.1. Sommige gebruikers melden dat zij wel al een verbetering zien. Kortom, de komende dagen en weken zal moeten blijken hoe de accu van de iPhone 5 presteert met iOS 6.1.

Voor de Amerikaanse markt is een nieuwe functie toegevoegd aan Siri. Gebruikers kunnen nu rechtstreeks via Siri een bioscoopkaartje bestellen. Leuk, maar daar hebben wij hier (nog) niets aan. Daarvoor zal sowieso eerst de Nederlandse taalondersteuning in Siri uitgerold moeten worden en daarover is nog niets bekend.

iOS 6.1 werkt op vrijwel alle iPhones en iPads en de laatste twee modelreeksen van de iPod Touch, hoewel op sommige fora al gemeldt wordt dat de installatie van iOS 6.1 op de vijfde generatie van de iPod Touch problemen kan opleveren. Heb je een 'oude' iPhone (2007) iPhone 3G (2008) of iPad 1 (2010) dan kun je iOS 6.1 niet gebruiken. Deze toestellen krijgen vanzelfsprekend ook geen updatemelding.
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.