Nieuws
26 januari 2011 - Ron Smeets

Investeerders dwongen Nokia om Elop tot CEO te kronen?

Het Finse financiele dagblad Kauppalehti heeft vandaag een artikel gepubliceerd waarin men beweert dat de keuze van Stephen Elop (foto) als opvolger van Olli-Pekka Kalasvuo (OPK) volgde op dreigementen van een aantal (Amerikaanse) investeerders.

Bestuursvoorzitter jorma Ollila wlde eigenlijk Anssi Vanjoki op de stoel van OPK zetten en alom werd ook aangenomen dat de rechterhand van OPK die positie zou gaan overnemen. Echter, dat veranderde allemaal een week voor Nokia World.

Toen werd, op een voor Nokia bijzonder ongelukkig moment, zo vlak voor haar eigen jaarlijkse conferentie, besloten dat niet Vanjoki maar Stephen Elop de positie van CEO zou gaan bekleden. Ollila zou volgens Kauppalehti (beetje kromme Google Translate vertaling) gedreigd zijn met onstlag als hij zijn besluit niet zou veranderen. Dit zijn, als het klopt, natuurlijk behoorlijk straffe aantijgingen aan het adres van de investeerders en de exacte waarheid hierover zal wel nooit bekend worden, maar als ik, achteraf, de gebeurtenissen van de weken voorafgaand en kort na Nokia World op een rij zet dan moet er wel iets drastisch gebeurd zijn in Espoo.

Ga maar na. Vrijwel direct na de mededeling dat Stephen Elop de nieuwe CEO zou worden kondigden zowel Vanjoki als Ollila hun afscheid aan. Vanjoki vertrok met onmiddellijke ingang (hoewel aanvankelijk nog gezegd werd 'binnen zes maanden') en Ollila gaf, een dag na de mededeling van Vanjoki's vertrek, aan zijn functie als bestuursvoorzitter in 2012 neer te leggen. Dat laatste strookt niet echt met het feit dat hij bij het benoemen van een nieuwe CEO gezwicht zou zijn voor de dreigementen van investeerders, maar als er inderdaad gedreigd is met ontslag dan kan ik mij goed voorstellen dat ook Ollila geen 'zin meer had' om nog veel langer aan Nokia verbonden te blijven. En welllicht omhelsde het dreigement wel ontslag per direct, maar dat is pure speculatie.

Natuurlijk zegt dit verhaal helemaal niets over de kwaliteiten van Stephen Elop als CEO, maar het geeft, nogmaals, als het klopt, wel aan dat er een (wanhopige?) machtstrijd gaande was (en wellicht nog is) bij de Finse fabrikant. Hoe dan ook, het verhaal dat vandaag in Finland opdook zal mijns inziens zeker nog een vervolg krijgen. Morgen maakt Nokia de meest recente kwartaal en jaarcijfers bekend. Wellicht dat dit dan ook ter sprake komt. Ik ben benieuwd. Natuurlijk heb ik al getracht om een reactie van Nokia te krijgen op het Finse verhaal, maar het enige wat ik tot nu toe van Nokia te 'horen' kreeg was een SMS'je waarin de PR manager meldde dat Nokia Benelux niets van dit verhaal af weet.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.