Nieuws
06 december 2011 - Ron Smeets

Inval bij KPN, T-Mobile en Vodafone wegens prijsafspraken

De NOS meldde zojuist dat de NMa vanochtend bij KPN, T-Mobile en Vodafone binnengevallen is vanwege sterke vermoedens over (verboden) prijsafspraken die de drie Nederlandse providers gemaakt zouden hebben.

De belangrijkste aanleiding voor deze invallen zijn de verklaringen van twee klokkenluiders die verder anoniem wensen te blijven. Een van hen is een voormalig directeur en de andere een hudig directielid van een van de providers.

De voormalig directeur verklaart onder meer dat hij in zijn functie prijsafspraken tussen KPN, T-Mobile en Vodafone waargenomen heeft. "In genoemde functie heb ik prijsafspraken tussen de telecomaanbieders KPN, Vodafone, en T-Mobile waargenomen. (...) Er zijn maar weinig mensen die bekend zijn met de details van de prijsafspraken (...). Ik heb met meerdere van hen direct samengewerkt." In zijn verklaring zegt hij hoe de providers bij het maken van de prijsafspraken voorzichtiger te werk gingen na de hoge boetes die men enkele jaren geleden al opgelegd kreeg. Deze boetes werden overigens pas dit jaar definitef bekrachtigd na een langdurende beroepzaak.

De andere klokkenluider noemt concrete voorbeelden en namen van een KPN en een Vodafone salesdirecteur die in zijn bijzijn prijsafspraken maakten. "Tijdens die vergadering voerden de directeuren overleg over de optimale prijs voor mobiel internet voor prepaid. In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde ik vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd."

In Nieuwsuur (vanavond op Nederland 2) zal PVV kamerlid Van Bemmel meer informatie geven over zijn onderzoek naar de illegale prijsafspraken. Daarin zegt hij te hopen dat het onderzoek van de NMa ervoor gaat zorgen dat de telecommarkt beter en goedkoper wordt: "Linksom of rechtsom zullen we keihard concurrentie moeten introduceren in die markt. We moeten maximaal als Tweede Kamer zorgen dat nieuwe aanbieders kunnen concurreren," aldus Van Bemmel.

Natuurlijk heb ik de diverse persvoorlichters van de drie providers al om een reactie gevraagd. Die heb ik op deze korte termijn nog niet ontvangen (denk dat ze het ook een beetje druk hebben nu ;-))), maar zo gauw als ik iets hoor, dan voeg ik het hier zeker toe.

UPDATE (11u20): KPN gaf in een reactie aan rond het middaguur met een statement te zullen komen. Ook T-Mobile heeft al (kort) gereageerd. De provider bevestigt dat er op dit moment een NMa onderzoek gaande is en dat T-Mobile alle medewerking verleend. Verder meldt men nog: "T-Mobile vertrouwt in een goede afloop van het onderzoek."

UDPATE (12u04): Ook Vodafone heeft inmiddels bevestigd dat er een NMa onderzoek bij de provider gaande is en men daar volledig aan meewerkt: "Vanochtend heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) ons bezocht en informatie opgevraagd. We verlenen onze volledige medewerking aan het onderzoek." KPN gaf eerder aan dat men vóór 12 uur met een verklaring verwachtte komen, maar die is er op dit moment nog niet. De NMa zelf heeft op haar website ook bevestigd dat men met een onderzoek naar prijsafspraken tussen de mobiele operators in nedeland bezig is. De NMa zeg nog geen uitspraken te kunnen doen over de verwachte duur van dit onderzoek.

UPDATE (12u40): KPN's beloofde, en ietwat uitgebreidere verklaring kwam rond 12u15 binnen. Ook zij bevestigden daarin dat er een inval van de NMa had plaatsgevonden:
KPN bevestigt dat de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) vanochtend omstreeks half negen een inval heeft gedaan op het hoofdkantoor van KPN in Den Haag.
De NMa doet onderzoek naar:
- “Afstemmen van verdienmodellen voor het aanbieden van mobiele communicatiediensten op de consumentenmarkt”;
- “Verdelen van onafhankelijke verkoopkanalen”.

In het kader van het onderzoek worden vijf medewerkers van KPN gehoord. KPN verleent alle medewerking aan het onderzoek van de NMa. KPN verplicht alle managers en medewerkers te werken volgens wet- en regelgeving. Daarvoor heeft KPN uitgebreide compliance-programma’s, waarmee managers en medewerkers worden geschoold op het punt van mededingingsrecht. Ook heeft KPN een eigen klokkenluidersregeling.
Bij de Compliance Officer van KPN zijn over deze twee onderwerpen geen interne meldingen ontvangen.

UPDATE (07-12, 13u53): Vodafone heeft zojuist nog een verklaring online gezet met betrekking tot het NMa onderzoek. Daarin staat dat de provider op dit moment nog uit gaat van de onschuld van haar medewerkers als het gaat om het maken van illegale prijsafspraken: "We verwachten dat de NMa de komende maanden zorgvuldig onderzoek zal doen naar mogelijke bewijzen. Op dit moment heeft Vodafone geen overtuigend bewijs gezien van ongeoorloofd gedrag door onze medewerkers. We hebben onze volledige medewerking verleend aan het onderzoek van NMa en zullen dit blijven doen."

KPN en T-Mobile hebben, na hun eerdere verklaringen en statements van gisteren, nog geen nieuwe informatie over het NMa onderzoek gepubliceerd of vrijgegeven.

Via: NOS

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.