Toestellen
23 oktober 2007 - Ron Smeets

IntoMobile's complete N81 review: 'Thumbs down'

Gisteren deed Stefan van IntoMobile de opmerkelijke uitspraak dat iedereen die interesse heeft in Nokia's nieuwste N-series model, de N81, het toestel beter niet kunnen kopen. Gisteravond heeft hij die uitspraken aangevuld met zijn complete review, maar de conclusie blijft negatief.

De zaken die hem hebben doen besluiten tot deze conclusie hebben onder andere te maken met de slechte kwaliteit van de 2 megapixel camera, het feit dat het toestel aanvoelt als een goedkoop stukje plastic Chinees speelgoed, een gebruiksonvriendelijke indeling van het keypad (te veel toetsen te dicht op elkaar), de beperkte functionaliteit van het Naviwheel die alleen werkt bij de muziekspeler en de gallery, het ontbreken van HSDPA support en het ontbreken van een microSD geheugenkaart optie. Daarnaast is ook de trage file-transfer bijzonder teleurstellend.

Toch zijn er volgens Stefan ook positieve zaken te melden. Zo heeft Nokia duidelijk geleerd van het accu-debacle met de N95 en is de N81 voorzien van een accu die, ook bij intensief gebruik, het minimaal een dag uithoudt. Ook de geluidskwaliteit van zowel de externe speakers als de headset zijn een stuk beter dan die van de N95.

Een ander positief punt is het feit dat de N81 geen problemen heeft met het gelijktijdig laden van vele applicaties. Het geheugenbeheer en de processor zijn ook veel beter als bij de N95. Van de applicaties die op de N81 standaard aanwezig zijn is Search 4.0 een zeer indrukwekkende. Zeg maar een mobiele versie van de instant-search functies die in Vista en Mac OS X ingeboud zitten.

Uiteindelijk blijft Stefan echter bij zijn eerdere conclusie dat de N81 geen bijzonder toestel is. Hij zegt dan ook dat de N81, voor dit geld (430 Euro) geen toestel is dat hij zelf zou kopen of bij anderen zou aanprijzen. Daarvoor krijg je te weinig waar voor je geld.

In zijn eigen woorden: "I would never purchase a device like this and I would never recommend it to any of my friends. You’re capped at 8 GB since there is no removable microSD slot, the camera is horrible and the phone itself feels miserable in your hand. That being said, this device just doesn’t feel like something I would spend 430 Euros on, that is $615 thanks to the slump that is facing the American economy right now. Spend that money and get yourself a brand new North American N95 and 8 GB microSD card. You will be a lot happier, trust me."

Dit alles heeft mijn nieuwsgierigheid en de drang om zelf eens een paar weekjes met de N81 te kunnen doorbrengen alleen maar versterkt!Gerelateerde links:
Eerste negatieve koopadvies voor de N81
Nokia N81 vanaf 12 november in de winkels
Engelse operators laten de N81 links liggen
N81 heeft Navi Wheel
Foto's van de Nokia N81
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.