Nieuws
26 mei 2010 - Harm Aarts

Internetbundels vergeleken met een jaar geleden

Het is bijna een jaar (juni 2009) geleden dat we een vergelijking hebben gemaakt van de beschikbare internetbundels. We vonden het de hoogste tijd om het onderzoek te herhalen en te zien wat er het jaar veranderd is.

In de vergelijking is er gekeken naar de internetsnelheid, de prijs van de internetbundel per provider en de samenhang tussen snelheid en prijs. In het overzicht hieronder valt op dat KPN en Hi het gapende gat van een jaar geleden met de rest van de providers grotendeels hebben gedicht.

Provider Juni 2009 Mei 2010
KPN 128 kpbs 1 Mbps
Hi 128 kpbs 1 Mbps
Vodafone 3.6 Mbps 3.6 Mbps
Telfort 768 kbps 768 kbps
T-Mobile 1 Mbps 1 Mbps
Ben -* 384 kbps

* Provider Ben is in 2009 niet opgenomen in het internetbundel onderzoek. Hierdoor zijn de gegevens van Ben onbekend.

Nog steeds biedt Vodafone veruit het snelste internet aan met 3.6 Mbps. De provider Ben profileert zich nadrukkelijk als prijsvechter in de markt. Dit leidt blijkbaar ook tot de laagste internetsnelheid van maar 384 kbps, wat veruit het langzaamste is.

Wat betreft prijs valt op dat er nauwelijks wat veranderd is. Over het algemeen is het zo dat een internetbundel nog steeds 10 tot 15 euro per maand kost.

Provider Bundel naam* Prijs per maand
KPN Surf&Mail Extra Snel € 15,-
Hi Eindeloos Online Xtrasnel € 14,95
Vodafone Zorgeloos Internet BloX € 9,50
Telfort surf&mail € 10,-
T-Mobile web'n'walk Plus € 14,95
Ben Internet € 9,95

* Hierbij zijn de snelste bundels gekozen (in combinatie met een telefoon) in plaats van bundels met een vergelijkbare prijs. Dit omdat aanbiedingen de prijs van een internetbundel vaak doen veranderen en geen stabiele grond voor een vergelijking bieden.

Daarbij moet vermeld worden dat de semi-permanente aanbiedingen het beeld nogal kunnen vertekenen. Alle providers behalve Ben hebben dergelijke aanbiedingen. De bundels worden dan tegen sterk gereduceerde prijzen aangeboden. Je moet er wel op letten dat dergelijke aanbiedingen veelal maar van korte duur zijn, ook als het in het overzicht de prijs van de aanbieding per maand staat.

Telfort en Vodafone bieden voor ongeveer dezelfde prijs van Ben veel sneller internet aan. Hi, KPN en T-Mobile bieden de duurste internetbundels aan van ongeveer 15 euro per maand en zijn ook qua snelheid vergelijkbaar. Vodafone is nog steeds de onbetwiste koning van het mobiel internet met de voordeligste en snelste bundel.

Natuurlijk vormen prijs en snelheid niet het hele plaatje. 3G dekking speelt ook een belangrijke rol. In anticipatie van jullie reacties zijn we dan ook een onderzoek(je) gestart naar hoe jullie 3G dekking beleven. Het zijn 3 korte vragen en het resultaat is natuurlijk hier te lezen! Je vindt de vragen hier.

Over de auteur: Harm Aarts