Nieuws
29 maart 2010 - Chris Bannink

"Internet of things" op momo #15 deel 2

David Orban is na de pauze de volgende spreker. Hij wordt aangekondigd door de vorige spreekster. Op zich een aardig idee, ware het niet dat bijvoorbeeld Alexandra niet veel verder komt dan zijn naam. Hij werkt bij Wide tag. Zie foto. Op momo was hij vandaag overigens te zien zonder wilde gezichtsharen. Actuele foto’s volgen later.

The internet of things can make us human again is zijn openings statement. Het aantal devices om ons heen was ooit beperkt tot paar dozijn,via een paar duizend tot nu miljarden op deze wereld. De sensor netwerken die er aankomen zullen anders zijn dan we tot nu toe gewend waren. Netwerken zelf hebben zich ook ontwikkeld. Het is een uniforme toegang tot applicaties geworden. Straks komt dat ook via een veelheid aan sensors tot ons. De dialoog gaat dan ook veranderen. Spime networks gebruiken gigabytes per seconde. Dat is voor mensen niet meer bij te houden. 99,9% zal dan ook nooit gezien worden door mensen. Maar ze zijn niet blind meer. Een mobieltje heeft 10 sensors, maar een auto heeft er straks 100, waardoor het autorijden een stuk veiliger wordt omdat al die sensors de mens kan helpen. Zo zullen er veel meer devices met veel meer sensors ons dagelijks leven gaan omringen.

10.000 jaar geleden was het wilde leven 1% van de aarde. Nu is 98% van de aarde door mens, huisdier en vee bevolkt. Met nanotechnologie kunnen we met ‘building blocks’  veel nieuwe technieken toepassen. Je kan de Co2 van de lucht meten, of het geluidsniveau van je omgeving en die zaken kunnen real time via bijvoorbeeld twitter publiek gemaakt worden. Hij citeert Alex Lightmann: in de toekomst zullen heel veel mensen beroemd zijn voor 15  minuten.  We stoppen om als mens de langzaamste interface te zijn tussen de veelheid van IT. We worden weer mens, een vrij mens+ die de techniek gebruikt  voor zijn eigen onafhankelijk en gemak.

Erg mooie presentatie, diepgaand met een ademloos toehorende volle Duif-kerk waar je een speld kan horen vallen.

Dan is het word aan Andrew Hessel, “The open sorcerer” en the founder of pink army zoals David hem aardig aankondigt.  Hij begint met de uitvinding van de processor, via mainframes naar de goedkope PC. En het veranderde de wereld omdat iedereen het kon gebruiken, zeker met de komst van het internet, dat iedereen connect. Het  creëert massive diversity. De wereld is zo veranderd. En dat in slechts 30 jaar. Iedereen is er aan verslaafd. Maar ook die wereld veranderd. Kijk naar de wereld van de bacteriën, die er eerder waren en langer zullen zijn dan de mensen. Er zijn 10x meer bacteriën dan jij cellen in je lijf hebt. E-colli bactierien bijvoorbeeld. Doen  niet meer dan eten en groeien. Vergelijk het met computers. Je verteld ze wat ze moeten doen en dat doen ze dan ook. Ze communiceren via suiker. Hij maakt de vergelijking met bacteriën en computers. Zie foto.

Moleculaire biologie is zijn specialisatie. Hij knipt DNA op in simpele stukjes om het zo te kunnen lezen. Eigenlijk wil hij een dna printer hebben en dat is er ook gekomen. Bedrijven als geneart kun je dna code sturen en dan krijg je echte dna terug. Cool? Volgens Andrew wel.

De kosten om dit te doen gaan rap omlaag. In 1995 was maar 1% van het menselijk genoom ontdekt. In 2000 was het ineens klaar door lagere kosten en veel automatisering. Het kostte 3 miljard. Nu kost het onder de 100K, en binnen 2 jaar zal het minder dan 1000 euro gaan kosten. Alles moet goed samenwerken, voortborduren op het werk van anderen. Ze noemen het genes en het is open source. Dit DNA 2.0 gaat nu heel makkelijk en is voor het grote publiek toegankelijk. Ook gaan ze de kinderen marketen. Inderdaad, de lijn met hoe de PC de wereld heeft veroverd is verbazingwekkend. De groepen die hier mee bezig zijn groeien over de hele wereld als kool. Ze maken bacterie toepassingen. Bacterien in kleuren, bacteriën die zwart worden als je ze belicht en zo een megapixel foto kunnen maken, of kanker die een gevecht aangaat met bier...

Deze groep van spelende bio engineers hebben het zelfs tot de voorpagina van het wetenschappelijk tijdschrift van Nature gehaald.  Binnen 2 jaar is het echt enorm gegroeid. Ze recreëren nieuwe tools maar dan super goedkoop, zoals een webcam gebruiken i.p.v. een microscoop. Waar gaat dat naartoe is de vraag.  We maken coole gadgets, maar maken ook betere rijst of… De kinderen die hier mee bezig zijn maken wellicht heel andere zaken. Een gist molecuul die een revolutie in bierfabricage kan betekenen? Alles wat we tegenwoordig maken met chemie, zal biochemisch gaan worden. We zullen nieuwe huisdieren engineren met genetisch gemanipuleerde aanpassingen. Van real life naar digital en weer terug gaat mogelijk worden. We zijn als mens het enige creatuur dat zich heeft afgescheiden van de natuur. We gaan ook echt dood in de echte natuur. Dus gaan we ons omringen met zaken die we als natuurlijk zien maar die natuur passen we (via dna) aan aan onze wensen.

ION Torrent in je persoonlijke genome machine programma, dat wellicht straks een mobiele app zal zijn. Je mobiel die ook een microscoop in zich zal hebben waarmee je je bloedcellen kan tellen. Je mobiel gaat een biosensor worden. Je dna maakt deel uit van een partner zoeken site. Als je bacteriën kan kweken vanuit het niets is echt ongelovelijk. Het kostte het leven op aarde 4 miljard jaar. Juan Enriques sprak al over de homo evolutis. Hij raadt aan het boek Biology is Technology te lezen van Robert Carlson.

De woorden van Marc Fonteijn aan het begin van deze editie dat momo niet zozeer over mobiel gaat, is met deze speech wel zeker bewezen. Andrew Hessel is een van de meest interessante sprekers die ik de laatste jaren heb mogen meemaken.

Ik kan me overigens voorstellen dat lezers van dit blog het redelijk off topic vinden. Laat t me vooral weten. Is wellicht meer een onderwerp voor grote broer Dutch Cowboys.

Foto's met creative commons van Filip Bunkens,

Over de auteur: Chris Bannink