Nieuws
29 maart 2010 - Chris Bannink

"Internet of Things" op momo #15, deel 1

Het is weer Mobile Monday. Voor de vijftiende keer alweer, en ditmaal met het thema ‘the internet of things (and beyond)’. In 13 minuten was het al uitverkocht onder de ruim 3700 members op de meet-up en op maandagmiddag 100 bezoekers die op Foursquare zijn ingelogd. De Duif Amsterdam puilt weer uit. Marc Fonteijn verteld de nieuwkomers dat het hier op momo dus niet over mobieltjes gaat. Bekijk ook de timeline van twitter commentaren en vragen op Twitter.com met hashtag #momoams

Mobile convention Amsterdam op 1 april is wellicht het grootste mobiele event dit jaar in Nederland, met 40 sprekers en 800 bezoekers. Gebruik Momoaa, als discount code voor een korting van 50 euro op de toegangsprijs!

Martijn Pannevis, uit het momoteam zelf, heeft het over coole gadgets die via het internet verbonden zijn. Hij heeft zelf een gadget ontwikkeld die tweets kan bijhouden, bijvoorbeeld van de vraag: wordt iPhone of Android straks de winnaar? Op het podium laat hij een houten wijzerplaat zien die doorslaat naar android of iphone al naar gelang de tweets daarover.

Menno Huisman van Booreiland, vervolgt deze korte eerste talk. Hij legt uit dat de internet of things veel te maken heeft met ‘the cloud’. De fysieke touchpoints zijn desktops, laptops en smartphones. Maar nu zijn er ook virtuele touchpoints zoals websites, app’s en Api’s en producten.

Over dat laatste gaat het. Een fysiek product heeft een link met het web. Data is direct en altijd beschikbaar via diverse kanalen zoals qr  codes, GPS, 3G etc. Neem daarbij dat bandbreedte en opslag kosten enorm gedaald zijn en er ontstaat een geheel nieuwe industrie.Hij heeft er een classificatie  in gemaakt in vijf klasses. Zie foto.

Er zijn nu ‘sensing wearables’ zoals Nike die ook heeft. Ambient intelligence zoal smart home van Philips, ubimedia, identification,  navigation & location (tomtom HD traffic), Monitoring &tracking, toys & games.

Case: social mutator. Challenge: develop a portable device that connect with each other for kids. P.a. pod. Zijn conclusie is “Create meaningfull on/off connections that enhance the quality of life.

Alexandra Deschamps-Sonsino is de volgende spreekster. Zij is de CEO en co-founder of Tinker.it uit Londen. Arduino is ontstaan in 2005, het interaction design. Het is een goedkoop open source platform, die je in je laptop kan stoppen en kan connecten met de buitenwereld. Deze tool heeft 150K exemplaren verkocht a 20 euro per stuk. Ze laat daarna een range van producten die ze met Tinker.it hebben gemaakt en allemaal connecten zijn met (onderdelen van) het web. Home automation/domotica is volgens haar totaal niet sexy of interessant. Energy kan wel de killer app zijn (IOT@home). Bijvoorbeeld de Google powermeter, of Microsoft’s Hohm app. Om er leuke, handige gebruiks-app’s van te maken moeten er meer toepassingen worden gemaakt. Kijk ook eens op http://www.pachube.be of zie dat alle bruggen in Londen aan twitter zijn gekoppeld zodat je precies kunt zien wanneer ze open staan. Met respect tot privacy is off line the new present. Laat weten dat je offline bent, en het wordt gerespecteerd.

NB: actuele foto's en betere linkjes worden later toegevoegd. Typo's etc. voorbehouden. Dit is een live blogverslag.

Foto's met creative commons van Filip Bunkens,

Over de auteur: Chris Bannink