Nieuws
20 februari 2009 - Chris Bannink

Interactieve bril van Alcatel-Lucent

De Franse-Amerikaanse fabrikant van telecomapparatuur Alcatel-Lucent laat met behulp van een virtuele wereld zien waar de markt over drie à vier jaar moet kunnen staan. Met een speciale bril, die er op het eerste gezicht normaal uitziet, moet het dan mogelijk zijn computericoontjes in de 'echte' wereld tegen te komen en te gebruiken.

Als de gebruiker bijvoorbeeld een icoon op een gebouw in zijn gezichtsveld aanklikt, krijgt hij tegen betaling een verhaal te horen over de geschiedenis van het gebouw. Als met de bril naar een reclamefolder van een restaurant wordt gekeken, wijzen digitale rode pijlen in het gezichtsveld de weg hiernaartoe. Eenmaal gearriveerd kan de gebruiker door zijn blik op het restaurant te richten de digitale menukaart bekijken.

Alcatel-Lucent, tegenwoordig geleid door de Nederlander Ben Verwaayen, is een van de meer dan duizend bedrijven die goede sier willen maken in Barcelona. Fabrikanten van de infrastructuur voor mobiele telefonie moeten verder vooruit kijken dan het gemiddelde bedrijf, omdat de mogelijkheden aanwezig moeten zijn voordat de vraag ontstaat. Dat het snel kan gaan, bewijst de opkomst van de iPhone. ,,Hierdoor werd het dataverkeer vertienvoudigd, zegt regiodirecteur Adolfo Hernandez van Alcatel-Lucent.

Met een nieuw breedbandnetwerk voor mobiele telefonie, Long Term Evolution genoemd, moet de simulatie werkelijkheid worden. ,,Wij werken daarvoor nu al samen met technologiebedrijven en telecomaanbieders'', zegt een woordvoerder van Alcatel-Lucent. De speciale bril is volgens hem al in de maak bij een niet nader genoemd technologiebedrijf.

Telefoon met Dynamo van Samsung

Mobieltjesmaker Samsung biedt een blik in de toekomst van een hele andere aard. Het bedrijf showt modellen van mobiele telefoons die geen stekker meer nodig hebben. Een mobieltje dat op de dynamo van een fiets kan worden aangesloten om op te laden of eentje waarin je kan knijpen om energie op te wekken. Voorlopig moet de gebruiker het echter doen met een mobieltje op zonne-energie, met de naam Blue Earth, dat er later dit jaar aan zit te komen.

via: anp

Over de auteur: Chris Bannink