Nieuws
20 april 2006 - Ron Smeets

Intel en Samsung schuldig aan dure UMPC?!?

Als iets niet uitpakt zoals je het bedoeld had is het natuurlijk fijn als je daar een oorzaak (lees: schuldige) voor aan kunt wijzen.

Tja, dit gaat inderdaad weer eens over die belachelijk dure UMPC's. Inmiddels begint het bij de diverse aanbieders van wat DE hype van 2006 had moeten worden het besef langzaam maar zeker door te dringen dat er iets moet gebeuren om een onvermijdelijke flop te voorkomen.

'Bronnen' hebben inmiddels een mogelijke oorzaak voor de veel te hoge prijs van de UMPC's gevonden: Intel, of Samsung. . . of eigenlijk allebei. Wat is namelijk het geval.

Toen Microsoft, de bedenker van het UMPC project, helemaal klaar was met de voorbereidingen voor de 'Origami' had men een concept waarvan de prijs rond de 700 dollar (550 Euro) zou liggen. Een van de kritische componenten die ervoor kon zorgen dat de prijs relatief laag zou blijven was het feit dat Microsoft de UMPC zou uitvoeren met een processor van VIA, de C7-M.

De makers van de UMPC, onder wie Samsung, eisten echter dat er gekozen werd voor de veel duurdere Intel Mobile Celeron processoren waardoor de uiteindelijke winkelprijs enkele honderden dollars hoger zou uitkomen.

Inmiddels, zo meldt het bericht tevens, denkt Samsung er echter alsnog serieus over na om toch ook een UMPC lijn te gaan produceren met de goedkopere VIA processoren en dus eieren voor haar geld te kiezen. We zullen zien!Gerelateerde links:
Is dit de Origami?!
Samsung claimt eerste 'Origami' device
Wat de Origami NIET is!
UMPC prototype laat nog genoeg te wensen over
Eerste UMPC met een prijskaartje
Samsung UMPC duurder dan laptop
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.