Nieuws
20 oktober 2010 - Ron Smeets

Indrukwekkende en leuke mobiele statistieken en weetjes

De International Telecommunication Union (ITU) heeft gisteren haar nieuwe ICT Facts and FIgures rapport gepubliceerd en daarin staan ook een aantal indrukwekkende en leuke mobiele statistieken en weetjes.

Hieronder een kleine opsomming daarvan. Het is vandaag immers World Statistics Day. Uhhm, ik wist niet eens dat dit een 'feestdag' was, jullie wel? Hoe dan ook, geniet van deze dag en de mobiele stats en weetjes uit het ITU rapport ;-))

- Eind dit jaar zullen er, wereldwijd 5.3 miljard mobiele telefoons in gebruik zijn, 940 miljoen van die toestellen hebben 3G (UMTS/HSPA) aan boord.

- 90% van de totale wereldbevolking woont op een plek waar mobiele netwerkdekking is. In de ontwikkelingslanden is dat 80%.

- De groei van het aantal nieuwe mobiele abonnementen neemt af. Op zich niet gek als je bedenkt dat de mobiele penetratie in de ontwikkelde landen al tegen de 116% ligt (1.16 mobieltje / abonnement per inwoner) en dat ook de ontwikkelende landen dat getal al op 68% zit, tegen het eind van dit jaar. Afrika blijft, met 41% wel wat achter. Wereldwijd zal de mobiele penetratie eind dit jaar op zo'n 73% uitkomen.

- Dit jaar worden er, naar schatting, 6.1 miljard SMS'jes verstuurd, ofwel zo'n 200.000 per seconde. Aangenomen wordt dat een gemiddeld SMS'je zo'n 5 cent kost, dan leveren die de verschillende telco's dus 10.000 Euro per seconde op, of 36 miljoen per uur.

- Verrassend: 35% van alle SMS'jes worden in twee landen verstuurd: de VS en Filippijnen

Het hele rapport kun je hier (pdf) downloaden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.