Entertainment
01 juni 2007 - Ron Smeets

Indianen willen geld voor transport GSM signalen

Enkele opperhoofden van de Canadese Manitoba Indianen zijn van mening dat hun stammen recht hebben op een vergoeding van de lokale Telco’s voor de GSM signalen die over hun grondgebied getransporteerd worden.

In de ogen van de ‘Chiefs’ staat het gebruik van de ‘lucht’ op hun grondgebied gelijk aan het gebruik van water. In zijn eigen woorden: "When it comes to using airspace, it's like using our water and simply because there's no precedent doesn't mean that it's not the right thing to do’’, aldus Ovide Mercredi, opperhoofd van de Grand Rapids First Nation.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een landeigenaar ook het eigendom claimt van de ‘lucht’ boven zijn grondgebied. Ik kan mij echter niet voorstellen dat dit verzoek uiteindelijk ook zal leiden tot een overeenkomst waarbij Telco’s landeigenaren moeten gaan betalen voor het transport van mobiele signalen. Is volgens mij ook niet te controleren, voor de ontvangende partij van die vergoeding bedoel ik dan.Gerelateerde links:
Texanen dagen Telco voor de rechter
GSM Masten in Nationale Parken
Gelukkig wonen we niet in Canada
Amazone Indianen in de ringtone business
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.