Entertainment
05 oktober 2010 - Ron Smeets

India verstookt 1 miljard Euro aan diesel voor zendmasten

Een paar weken geleden werd bekend dat T-Mobile in de VS haar eerste zendmast geactiveerd heeft die volledig door zonne-energie gevoed wordt. Zeer milieubewust maar volgens de provider op dit moment nog wel duurder dan de conventionele masten die op het normale electriciteitnet draaien.

Of dat in India ook het geval zou zijn waag ik, na het lezen van dit bericht, te betwijfelen.

In dat land is de kwaliteit van het electriciteitsnetwerk namelijk op sommige plaatsen zo slecht dat er veel masten zijn die deels, of zelfs constant, afhankelijk zijn van diesel generatoren. De Indiase overheid heeft nu berekend dat daarvoor per jaar voor 1 miljard Euro aan diesel verstookt wordt. Bovendien zorgen de 300.000 zendmasten die dit betreft samen daardoor ook nog eens voor de jaarlijkse uitstoot van 5.3 miljoen ton aan CO2. Naar aanleiding van deze berekening heeft de Indiase overheid nu een team van vijf experts benaderd die op zoek moeten gaan naar (groene) alternatieven hiervoor. Tja, voor 1 miljard Euro per jaar, moeten die toch wel een oplossing kunnen vinden die niet alleen beter is voor het milieu maar ook nog eens goedkoper is. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.