Nieuws
11 december 2014 - Ron Smeets

India doet Xiaomi smartphones in de ban vanwege patentbreuk Toestellen van de Chinese fabrikant tot 5 februari uit de winkels

Sommige (of iets meer) Chinese fabrikanten staan er al jaren om bekend dat ze het niet zo nauw nemen met regels voor het kopiëren van populaire smartphones en andere producten. Hetzelfde geldt, zij het in mindere mate omdat je het minder vaak hoort, voor licentie kosten met betrekking tot gepatenteerde technologieën. Een van de reden dat Chinese fabrikanten daar vaak lak aan hebben is het feit dat ze in eigen land niet of nauwelijks juridisch (aan) te pakken zijn. Dat verandert natuurlijk wanneer de producten van zo'n fabrikant in het buitenland verschijnen. Er zijn legio voorbeelden van Chinese namakers wiens toestellen van beursstands gehaald zijn omdat het schaamteloze kopieën waren.

Welnu, Xiaomi heeft in India momenteel een iets groter probleem. Omdat deze fabrikant door Ericsson aangeklaagd is wegens het gebruik van enkele gepatenteerde technologieën van het Zweedse bedrijf zonder dat daarvoor licentiekosten betaald worden. Een lokale rechtbank heeft Ericsson inmiddels in het gelijk gesteld en besloten dat er in ieder geval tot begin februari geen Xiaomi toestellen meer in Indiase winkels verkocht mogen worden. Sterker nog, er geldt tot die datum (5 februari) een algeheel importverbod.

De patenten die Xiaomi geschonden heeft zijn weliswaar zogenaamde Standard Essential Patents waarvoor geldt dat de houder verplicht is ze onder licentie aan te bieden, tegen een marktconform tarief, aan concurrenten. Ofwel, Ericsson kan niet de hoofdprijs vragen, maar ze zijn ook weer niet zo essentieel dat ze openbaar gemeengoed geworden zijn. 

Ericsson zegt dat ze al drie jaar trachten om een overeenkomst met Xiaomi te sluiten maar dat dit tot op de dag van vandaag nog niet gelukt is. En Xiaomi is niet de enige Aziatische fabrikant die gepatenteerde Ericsson technologieen gebruikt zonder licentie overeenkomst. Momenteel lopen ook nog zaken tegen het Indiase Micromax, Gionee en Intex.

Wordt ongetwijfeld vervolgt en als Xiaomi, dat mometeel de op twee na grootste smartphone fabrikant ter wereld is, een serieuze speler wil blijven dan zouden ze er goed aan doen dit soort problemen te voorkomen en netjes te betalen voor hetgeen ze gebruiken van anderen. toch?

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.