Nieuws
01 december 2009 - Ron Smeets

India blokkeert 25 miljoen mobieltjes met 'fake' IMEI nummer

De Indiase regering heeft vandaag zo'n 25 miljoen mobiele telefoons geblokkeerd die allemaal een 'fake' IMEI nummer hebben en daardoor vrijwel niet te traceren zijn voor zowel de providers als autoriteiten.

De voornaamste reden voor deze actie heeft te maken met veiligheid. Sinds de aanslagen van een jaar geleden in Mumbai, waarbij 173 doden en meer dan 300 gewonden te betreuren vielen, is de Indiase overheid al op het spoor van de velen ontraceerbare mobieltjes gesprongen omdat dergelijke toestellen vaak gebruikt worden door terroristen om hun laffe en criminele daden te plannen.

De daders van de aanslagen in Mumbai hielden ook contact met elkaar via dit soort toestellen die meestal afkomstig zijn uit China. Het gaat dan vaak om de bekende namaak toestellen van grote fabrikanten. Door nu alle toestellen zonder een 'geldig' IMEI nummer uit de netwerken van de Indiase providers te weren hopen de lokale autoriteiten weer een stap voor te zijn.

Los van de veiligheidskwestie is dit natuurlijk ook een oplossing om van veel van die goedkope Chinese namaak toestellen af te komen. Wie weet wordt dit wel een trend ;-) Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.