Nieuws
15 juni 2016 - Ron Smeets

In theorie heeft Youfone, met maximaal 256Mbit/s, nu het snelste 4G netwerk Dat is sneller dan de vier grote concurrenten, maar in de praktijk ga je dat niet merken

Youfone, een SIM Only provider die gebruik maakt van het KPN netwerk, roept sinds deze week dat ze jet snelste 4G netwerk van Nederland hebben. Dat wil zeggen; de provider heeft de maximale 4G download snelheid voor haar klanten verhoogd naar 256 MBit/s. In de praktijk, en dat is niks nieuws, blijkt echter dat deze zogenaamde theoretische maximum snelheden nauwelijks (lees; nooit) gehaald worden.

Ik heb de afgelopen twee jaar vele honderden 4G snelheidstests uitgevoerd en de keren dat ik boven de 150MBit/s uit kwam, op welk netwerk dan ook, kan ik nog altijd op de vingers van tien handen tellen. 200+ Mbit/s heb ik een keer of drie op mijn speedtest schermpje zien staan, in de buurt van een zendmast, op een rustig moment, in de buurt van Amsterdam en Den Haag.

Maar goed, Marcelino Wundelich van Youfone mag vanaf nu dus, voor zolang het duurt, roepen dat zij in theorie het snelste 4G netwerk van Nederland hebben. En dat is dan dus puur en alleen vanwege het feit dat de concurrentie de maximale theoretische download snelheid 'gelimiteerd' heeft op 225Mbit/s (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2). Ik vraag mij overigens ook wel af hoe blij KPN, de netwerk provider van Youfone met deze actie is. In het verleden hebben beiden al eens ruzie gehad over de agressieve manier van reclame maken door Youfone.

Belangrijker is echter dat YouFone haar SIM Only databundels aangepast heeft. De ultra goedkope opties met 500 en 700 MB data (respectievelijk 6 en 7 euro per maand), bestaan nu niet meer. De goedkoopste variant is nu het 1GB abonnement voor 7 euro per maand. Zelfde bedrag, meer data dus. Niks mis mee. Verder kun je nog kiezen uit 1500MB (9 euro), 2000 MB (10 euro) en 6000MB (18 euro). De 5000MB variant die 19 of 20 euro kostte (afhankelijk van de looptijd) bestaat ook niet meer.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.