Nieuws
21 maart 2008 - Redactie MobileCowboys

In search of the killerapp: LightPole

De titel van deze post heeft eigenlijk een korte introductie nodig. Binnen het vakgebied mobile heb ik namelijk een voorliefde ontwikkeld voor location based services. Ik geloof heilig dat de mobiele telefoon met de ontwikkeling van LBS uit kan groeien tot de ultieme personal assistent. Een assistent die overal en op elk moment precies weet wat jij nodig hebt, het voor je opzoekt en je er naartoe brengt.

Echter besef ook ik me dat het nog lang niet zover is, er moeten op het technisch, juridisch en sociaal gebied nog een aantal hordes genomen worden. Tot die tijd is het wachten. Wachten op de killerapp. Terwijl we met z'n allen wachten, bericht ik hier af en toe over een nieuwe applicatie die ons weer een stapje dichterbij de ultieme location based service brengt. Vandaag is dat LightPole, een applicatie voor geo-contextual content publishing. Een nieuw buzzword is geboren...

De betekenis van geo-contextual content publishing laat weinig te raden over: het publiceren van locatie-relevante content. De beste tool om dat mee te doen is natuurlijk de mobiele telefoon. Met de LightPole-applicatie op je telefoon is het mogelijk via GPS (dat dan weer wel) de dichtsbijzijnde wifi-hotspots, restaurants, barretjes etc. te vinden en bovendien is het ook mogelijk zelf een zogenaamd POI (point-of-interest) toe te voegen. Op die manier is het dus mogelijk jouw favoriete spots te delen met de rest van de wereld, daarnaast kun je zo ook eenvoudig naar vrienden sturen via de message-optie.

LightPole maakt gebruik van een handige constructie om aan content (lees: locaties) te komen. De makers van de applicatie hebben allerlei contracten afgesloten met online partijen als Yahoo! Local, Yelp!, The Bathroom Diaries, Hotspotr en MappyHour. Maar zoals je misschien al had verwacht houden deze partijen zich vooral bezig met de Verenigde Staten en is de hoeveelheid content op Europese bodem te verwaarlozen. Dat was dan ook meteen de reden om een aantal channels, want zo heten deze partijen binnen LightPole, te wissen. Dat is overigens mogelijk in een mooi clean online dashboard waar LightPole gebruik van maakt. De enige overgebleven channels zijn Hotspotr en MappyHour. Hotspotr helpt met het vinden van de dichtsbijzijnde wifi-hotspots en vond er zowaar een aantal in Amsterdam, een blijvertje dus. Ik heb meteen mijn favo-spot toegevoegd, Club11 in Amsterdam. MappyHour zoekt de dichtsbijzijnde kroegen en discotheken en geeft ook extra informatie over acties, openingstijden en specialiteiten. Hoewel MappyHour in Amsterdam niet verder kwam dan vijftien locaties, is het voor mij een blijvertje, ik ben tenslotte nog student...

Het grote nadeel van LightPole is dat de gebruiksvriendelijkheid toch nog te wensen overlaat. Het is vrij ingewikkeld om op de kaart je eigen spot te selecteren en toe te voegen en deze vervolgens met vrienden te delen, maar het is super dat het mogelijk is. Ook zijn er hier en daar wat bugs te bekennen, zoals errors tijdens het laden van kaarten en af en toe wat irritante inlogproblemen. Ook is het toevoegen van meer Europees geörienteerde channels een absolute must om LightPole aan deze kant van de oceaan tot een succes te brengen. Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn als iLocal zijn database met LightPole zou koppelen, hoewel iLocal sinds kort ook zelf een mobiele applicatie heeft, is het integreren van content van meerdere partijen mijns inziens een betere weg naar een goede applicatie.

Desalniettemin zie ik LightPole als een mooie stap richting de ultieme LBS-killerapp, vooral de mogelijkheid locaties toe te voegen en deze te delen met vrienden is mooi. Met Spotlight Effect-collega Ernst-Jan heb ik al even zitten mijmeren over hoe we elkaar assisteren tijdens trips naar wereldsteden. Elke keer als we een stad bezoeken waar de ander al geweest is kunnen we via LightPole de weg naar de favoriete koffie-wifi-spot en uitgaansgelegenheid van de ander vinden. Dit sociale aspect spreekt mij enorm aan, het delen van spots kan natuurlijk ook gewoon binnen onze eigen landsgrenzen, wie doet er mee?Gerelateerde links:
Nokia Location Tagger voegt GPS info toe aan foto's
Google's 'My Location' voor de verdwaalde beller
Mopoint: LBS superservice
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl