Entertainment
16 augustus 2014 - Ron Smeets

In de rij voor een simkaart van 1 daalder

Klinkt onwaarschijnlijk, maar het gebeurde de afgelopen week in Myanmar (Burma). De komst van een nieuwe mobiele provider, Ooredoo, die simkaarten verkoopt voor omgerekend €1,50 (een daalder dus ;) zorgde voor enorme rijen voor de winkel van die provider.

Enkele jaren geleden koste een SIMkaart nog meer dan 2000 Euro in Myanmar. En dan kwam daar het abonnement en toestel nog bij natuurlijk. Die belachelijke tarieven hadden alles te maken met het enigszins dictatoriale regime. Die wilde de mobiele telefoonhype, en daaraan gekoppelde vrijheden, nog even niet voor iedereen beschikbaar maken. Inmiddels denken ze er in Myanmar dus iets anders over.

De prijs van simkaarten daalde de afgelopen vijf jaar van ruim 2000 naar ongeveer 200 Euro. Nog altijd een enorm bedrag voor de gemiddelde Burmees. Toch steeg het aantal inwoners met een mobiele telefoon van 1% in 2009 naar 13% in 2013.

De regering van Myanmar wil het gebruik van mobieltjes nu juist stimuleren zodat binnen afzienbare tijd meer dan 75% van de bevolking mobiel bereikbaar is. Daarom wordt dus onder andere de markt open gegooid voor providers als Ooredoo uit Qatar die normale tarieven hanteren. In Myanmar wonen ruim 55 miljoen mensen dus dat is goed nieuws voor de lokale providers en toestelfabrikanten ;)

De rij voor een van de Ooredoo shops in Mandalay: Myanmar-simkaart-rij 

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.